Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Blåsta på sin studentbal: "Det var katastrof"

Kass mat och dålig service. För många göteborgare slutade årets studentbal i besvikelse – och i ett besök på McDonalds.

Balklänningar, smokings och glädjerusiga studenter. Rebecka Dahlquist och hennes kompisar på Realgymnasiet hade sett fram emot sin studentbal på Valand den 15 maj. Men vad som skulle ha blivit en av de bästa kvällarna i livet blev inte som förväntat.

– Alla är väldigt missnöjda. Det värsta är nog att det kostade så mycket, vi är ju fattiga studenter. Vi känner oss utnyttjade, säger Rebecka Dahlquist.

Varmrätten: Lökskivor i sås

700 kronor kostade kalaset som skulle bestå av en trerätters middag som klassens festkommitté fått smaka inför balen. Men det som landade på tallriken under kvällen var inte i närheten av avsmakningsmenyn. En liten brödskiva med en klick röra till förrätt. Ett salladsblad och en bit palsternacka till de som valde att inte äta kött. Tre lökskivor i sås blev vegetarianernas varmrätt. När studenterna klagade fick de en ursäkt, men kvällen fortlöpte ändå i samma stil. Dessutom serverades alkohol till en av Rebecka Dahlquists bordsgrannar som hade glömt sin legitimation och därför fått ett grönt armband som signalerade att hon inte fick dricka.

– Vi sa att vi inte alls var nöjda, men de tog oss inte på allvar. Personalen kändes väldigt oproffsig, säger Rebecka Dahlquist.

Trodde att det var ett skämt

GP har talat med elever från fyra olika gymnasium som alla upplevt samma sak. En av de som också är missnöjda med Valands studentfirande är Felicia Kjelldorff som tog studenten från Elof Lindälvs gymnasium.

– Jag hade blivit varnad av en kompis som redan hade varit på bal, men jag ville gå ändå. Det ska ju vara en upplevelse, ett minne för livet med mina kompisar, säger hon.

När maten kom in blev Felicia Kjelldorff och hennes vänner chockade.

– Vi trodde att det var ett skämt. Betala 700 spänn och knappt få någonting. Inte ens ett barn hade blivit mätt på det, det var katastrof. Vi blev riktigt förbannade. Hur kan man göra såhär?

Enligt Felicia Kjelldorff var personalen otrevlig och stressad. Efter balen var hon och klasskompisarna fortfarande hungriga. Det blev ett besök på McDonalds, där de mötte flera andra som varit på samma bal.

"Alla tyckte det var en katastrof"

– Alla tyckte att det var en katastrof. En studentbal är en stor grej som man vill minnas. Att man var tvungen att gå på McDonalds och köpa mat där... De flesta vill nog bara glömma det här nu, säger hon.

Även Jenny Grimm som tog studenten från Praktiska Gymnasiet menar att gästerna inte blev mätta av maten som serverades på Valand.

– Det var alldeles för lite. För 700 spänn förväntar man sig mer. Flera var jättehungriga och gick till Donken och andra gatukök efteråt, säger hon.

Valands vd Anders Marklund medger att man fått synpunkter på årets studentbaler och menar att man tar till sig av kritiken.

– Vi får både ris och ros, och de gånger vi får ris så tar vi självklart tag i det. Men ibland beror upplevelser på deras egna sätt att vara, kan man säga, säger han.

"Har varit god feststämning"

Att 700 kronor skulle vara ett överpris för studentbalen avfärdar Anders Marklund.

– De tror att den summan bara inkluderar mat, men det ingår mycket annat i paketet också. Vakter och lokalhyror till exempel.

Valands festlokal har plats för 600 sittande matgäster åt gången. Det innebär mycket logistik och tighta tidsscheman. Generellt sett är Anders Marklund nöjd med årets baler.

– Det har varit trevliga baler och god feststämning. Jag känner att det har blivit en stor sak av något som kanske kunde ha lösts redan under kvällen, säger han.

Men flera studenter upplever att de inte fått gehör från personalen under balen?

– Vi nonchalerar ju ingenting, men om en hovmästare ska ta hand om 550 gäster kanske han inte hinner ta till sig alla småsaker.

Anders Marklund uppger att det har förts en dialog med en av de berörda skolorna efter balen, vilket har lett till en uppgörelse. Han vill inte kommentera vidare vilken typ av uppgörelse det rör sig om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.