Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Blåsig demonstration över bron

Demonstrationen gick över Älvsborgsbron och båtaktionen pågick i vattnet under dem. De protesterade mot den nya fossilgasterminalen som ska byggas i Göteborgs hamn.

– Vi går in i en ny fas, ut med olja, kol och gas!

Ropen skallar när 100 personer lämnar Färjestadsparken med plakat som lyder "It's going to hurt" bredvid en målad jordglob och "Gå inte i fossilgasfällan". Demonstrationen tillhör Climate Camp Sweden som har initierats av Fossilgasfällan, Fossil Free Sverige, Fältbiologerna och Jordens Vänner och är partipolitiskt obundet. Tillsammans protesterar de mot den nya fossilgasterminalen som ska ligga i Skarvikshamnen.

– Vi vill inte att man bygger infrastruktur för fossilbränslen när vi ska gå mot ett mer fossilfritt samhälle, säger Andrea Söderblom-Tay, ordförande i Jordens Vänner.

Regeringen har initiativet Fossilfritt Sverige och Västra Götalandregionen driver sin kampanj Fossiloberoende Västra Götaland. Den senare har målet att vara en fossiloberoende region år 2030. Den nya fossilgasterminalen ska kunna ta emot stora mängder flytande naturgas (LNG) för vidareförsäljning till svensk industri, sjöfart och tung transport. Gasen kommer även att användas till det vanliga gasnätet.

"Kostar mycket pengar" 

LNG presenteras som ett klimatvänligt alternativ till olja och kol, med potential att minska utsläpp av både koldioxid och svavel- och kväveoxider. Men enligt FN:s klimatpanel IPCC har naturgasen minst lika hög klimatpåverkan som andra fossila bränslen, med bland annat stora utsläpp av metan under hela hanteringskedjan.

– Det kostar mycket pengar som man kunde ha satsat på något bättre, som att utveckla förnybart bränsle, säger Andrea Söderblom-Tay.

Demonstrationen består av dels ett tåg på land men även av en båtaktion. Trots starka vindar och vågor ligger båtar och kajaker nere i älven medan demonstrationståget går över Älvsborgsbron. Uppe på bron blåser det ännu mer. Vinden river tag i plakat och målade dukar men demonstranterna håller kvar dem. 

Climate Camp Sweden har pågått i Göteborg sen i torsdags. Där har deltagarna haft diskussioner, lyssnat på talare och träffa andra som vill prata om miljön för att sedan delta i demonstrationen.

– Lägret har varit kul och det har kommit människor från Estland, Lettland och Danmark också. Det är roligt att avsluta det med en gemensam, peppig aktivitet, säger Andrea Söderblom-Tay.

Målet: Stoppa bygget

När de är över bron avtar vinden i styrka och de fortsätter mot Röda Sten. Andrea Söderblom-Tay och de övriga demonstranterna hoppas nu på att terminalen inte blir byggd.

– Målet är att stoppa bygget. Nu ligger det på Ibrahim Baylan, energiministern. Han har möjlighet att avslå projektet.

Hon menar också att ofta riktas kritik mot andra länder men att man även måste se vad som händer i sitt eget land och närområde.

– Sverige har en väldigt klimatvänlig image så det är viktigt att uppmärksamma destruktiva projekt även här. Det är lätt att skylla på utvecklingsländer men vi måste också göra vår hemläxa, säger Andrea Sjöblom-Tay.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.