Blåljuskurs ska skapa bättre relationer med ungdomar i Biskopsgården

Vad händer om räddningstjänsten blir försenad till en brand på grund av ett onödigt larm? Vad kan följden bli om man gör något brottsligt när man fyllt 15? Det är frågor som tas upp under en blåljusutbildning, för åttondeklassare från Hisingen.

ANNONS
|

Det är förmiddag på Lundby brandstation, en grupp elever från Jättestensskolan på Hisingen har bänkat sig för en lektion med personal från räddningstjänsten, det är tredje lektionen för dagen, tidigare har de träffat polis och ambulanspersonal. Nu har de fått äpplen för hålla energin uppe denna sista lektion före lunch.

Brandmannen Benny Rehnlund tar en runda och samlar in äppelskruttarna i en papperskorg innan han och kollegan Modi Ibrahim drar igång.

LÄS MER:Fler ungdomar från Biskopsgården får blåljusutbildning

Bägge är uppvuxna i Biskopsgården och rutinerade föreläsare. Elevernas koncentration är total när brandmännen berättar om sitt yrkesval och hur de arbetar, om vilka konsekvenser det kan få när räddningstjänstens insatser fördröjs av stenkastning eller onödiga utryckningar som bilbränder. De pratar om grupptryck och hur viktigt det är att den som är på plats hjälper till och inte står i vägen och till exempel filmar.

ANNONS

– Ni behöver oss och vi behöver er, säger Modi Ibrahim.

– Det är en fördel att ungdomarna kommer hit till oss så vi kan förklarar hur vi arbetar, säger Benny Rehnlund efteråt.

"Ett privilegium att träffa ungdomarna"

På våningen under har Lotta Henriksson, områdespolis på Hisingen hållit i polisens del av utbildningen.

– Vi vill plantera ett frö och uppmuntra till konsekvenstänk. När man fyller 15 blir man straffmyndig och vi pratar om vad som händer då. Nu ska vi äta lunch tillsammans och det ger mer utrymme för frågor, jättebra, säger hon.

Ambulanssjuksköterskan Christian Holm tar på sig jackan för att ge sig av till lunchen i skolan. Han uppskattar möjligheten att få tid att förklara.

– Det är sällan sjukvården träffar medborgarna. När vi är ute kan det vara bråttom och vi har inte tid att förklara varför det är så viktigt med sekretess till exempel. Det är ett privilegium att få träffa ungdomarna så här och höra vad de tycker och tänker.

Fått en annan bild av polisen

Eleverna Laura Andersson och Razma Nasrullah är nöjda med förmiddagen.

– Det har varit jätteroligt och jag har lärt mig en massa som jag inte visste, säger Razma Nasrullah.

De säger att de har fått en annan bild av polisen nu. I videofilmerna de sett har polisen verkat brutal, det är lätt att man tappar respekten eller blir lite rädd, menar de.

ANNONS

– Nu fick vi en förklaring till varför polisen ibland måste lägga ned någon på marken, att det finns en orsak, säger Laura Andersson.

– Jag visste inte heller att folk kastade sten på brandbilar, polisen hade jag hört om, men räddningstjänsten kommer ju för att rädda oss, säger Razma Nasrullah.

För dem är det självklart att agera om de skulle se någon kasta sten på utryckningsfordon.

Nu ser de fram emot lunchen, de har många frågor kvar som de hoppas få svar på. Alla föreläsarna hänger med liksom hela styrkan på Lundby brandstation.

400 elever går utbildningen

Bakgrunden till blåljusutbildningen är ett medborgarlöfte från Polisen och västra Hisingens stadsdelsförvaltning där man jobbar tillsammans med kriminalvården, Bostadsbolaget, ambulanssjukvården SU och räddningstjänsten Storgöteborg för ett tryggare Västra Hisingen.

Blåljusutbildningen vänder sig till skolor med elever från Biskopsgården: Jättestensskolan, Sjumilaskolan, Svartedalsskolan, Ryaskolan, Brunnsboskolan och Santosskolan.

Cirka 400 elever kommer att ha gått utbildningen som pågår även nästa vecka.

Eleverna får fylla i en enkät om hur de ser på blåljusyrkena före och efter utbildningen. Förra året genomfördes en pilotomgång som visade positiva resultat, utbildningen är nu permanentat och tänkt att genomföras varje år.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS