Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ulf Blomgren/Bohusläningen
Bild: Ulf Blomgren/Bohusläningen

Blå tåget förlorar alkoholtillståndet

Blå tåget, som kör mellan Stockholm och Göteborg, får inte längre servera alkohol ombord. Det har Stockholms stad beslutat med motiveringen att "bolaget allvarligt brister i ekonomisk lämplighet".
– Vi tycker att ärendet är felhanterat och kommer att överklaga detta, säger en representant för Blå tåget.

I förra veckan tog Stockholms stad beslutet att dra tillbaka alkoholtillståndet för Skandinaviska tågrestauranger AB, som driver restaurangverksamheten på Blå tåget. Något som GT rapporterat om.

Anledningen till beslutet är enligt Stockholms stad att det funnits en "systematisk ekonomisk misskötsel under lång tid" inom Skandinaviska tågrestauranger AB, men också inom andra närstående bolag.

– Vi menar att de allvarligt brister i ekonomisk lämplighet. Både bolaget och de personer som företräder bolaget. De har förbrukat aktiekapital under en lång tid. Då ska man upprätta en kontrollbalansräkning, vilket de inte har gjort, säger Carina Cutlip, enhetschef på tillståndsenheten på Stockholms stad.

Hon tillägger att personer med koppling till bolagen ska ha varit inblandade i konkurser med skulder till det allmänna.

"Helt absurt"

GP har sökt bolagets VD utan resultat. I hans ställe uttalar sig en annan representant från Blå tåget, som vill vara anonym:

– Vi har inte blivit formellt delgivna om detta beslut, utan nåddes av det via media i dag. Vi försöker reda ut vad som gäller, men vi tycker att ärendet är felhanterat och kommer att överklaga detta. Det finns en restförd skatt som är betald. Det var en administrativ miss som är åtgärdad hos Skandinaviska tågrestauranger AB.

Han säger att det inte finns några externa skulder inom bolaget utan att det rör sig om avräkningsfordringar mellan dotter- och moderbolag.

– Aktiekapitalet är inte förbrukat. Det har dom fel i, rent företagsekonomiskt. Vad gäller en tidigare konkurs så ligger den fem år tillbaka i tiden och vad jag hört fanns det inga allmänna skulder där. Det är helt absurt att plocka fram detta nu, säger han.

Hur drabbas Blå tåget av att inte kunna sälja alkohol?

– Det innebär inte särskilt mycket. Våra resenärer åker med tåget för att de tycker om upplevelsen. Inte alkoholen utan de vackra tågen och med möjligheten att sitta i restaurangvagnen. Det är extremt lite alkoholförsäljning på tåget, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.