Provocerande containrar.
Provocerande containrar.

Blå container retar motdemonstranter

ANNONS
|

- Vi ser det som en provokation mot oss som protesterar mot Västlänken och mot politikerna i Göteborg, säger Lena Larsson, presskontakt på Västsvenska Folkinitiativet.

Folkinitiativet arrangerar tillsammans med Stoppa Västlänken Nu, Trädplan Göteborg, Griniga Gubbar och ytterligare ett par organisationer en demonstration mot Västlänken i morgon, lördag.

Demonstrationståget utgår från Götaplatsen och avslutas med tal på Gustaf Adolfs torg.

I eftermiddags placerade Göteborgs Stad en blå container på Gustav Adolfs torg, en container med information om hur Göteborg växer och utvecklas.

- Det kan inte vara en tillfällighet att container placeras på torget när vi skal demonstrera mot politikerna och politikernas brist på dialog och lyhördhet, säger Larsson.

ANNONS

- Det är förskräckligt hur politikerna hela tiden beter sig mot oss som är mot Västlänken och som tycker att trängselskatten och Västlänken är helt fel.

- Det är tid att lyssna på oss.

Folkinitiativet hoppas på 15000–20000 deltagare i demonstrationen.

Helena Mehner, kommunikationsdirektör i Göteborgs Stad, är förvånad över Folkinitiativets tal om provokation,

- Containern finns här för att vi skall ha en dialog med medborgarna om hur Göteborg växer. Det känns lite underligt att personer som klagar över att det är för lite dialog plötsligt tycker det är för mycket dialog.

Containern flyttas redan på fredagseftermiddagen, ett dygn innan demonstranterna når torget.

- Det har stått klart hela tiden, säger Mehner. Vi är här på Gustav Adolfs torg på torsdag och fredag.

- Sen skall containern till Frölunda torg, till Angereds torg och till Drottningtorget under våren. I höst kommer vi att finnas på andra platser i Göteborg som Opaltorget och i Kvillebäcken.

Containern är bemannad med tjänstemän från trafikkontoret, fastighetskontoret och stadsbyggnadskontoret.

- Stadsbyggnadsprojekt leder ofta till protester, säger stadsarkitekten Björn Siesjö. När projekten diskuteras och besluten fattas är få intresserade. När beslutet är taget och spaden sätts i jorden kommer protesterna. Då är det för sent.

ANNONS

Siesjö tror att motståndet kommer att falna.

- Det finns en stor förändringsvilja i Göteborg, säger han. Men det är alltid en del som tycker det var bättre förr.

ANNONS