Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vattnet var klart och lugnt, så bläckfisken måste ha förts in mot stranden under natten, tror Maria Rödholm som hittade den.  Bild: Läsarbild
Vattnet var klart och lugnt, så bläckfisken måste ha förts in mot stranden under natten, tror Maria Rödholm som hittade den. Bild: Läsarbild

Bläckfisk hittad utanför Kungsbacka

Maria Rödholm och hennes man gjorde en ovanlig upptäckt under onsdagsmorgonen. Vid sin promenad längs Vallersvik badstrand i Frillesås hittade de en bläckfisk i vattenbrynet.

– Min man har vuxit upp här och vi har aldrig sett något liknande förut, säger Maria Rödholm.

Hon och hennes man var ute på en morgonpromenad och förundrades precis över hur lugnt och klart vattnet var, utan skräp eller alger.

– Vi kom gående där och jag sa till min man "men är det inte en bläckfisk som ligger där?" Och det var det. Den såg lite halvdöd ut men det såg ut som att den rörde på sig lite grann.

Att den ändå levde är hon rätt säker på.

– Den var väldigt söt och fin med en härlig röd färg och ögonen var klara, säger hon.

Dock slutade bläckfiskens öde troligtvis inte så väl.

– Det kom några barn sedan och lade den i en spann, så den lever nog inte nu, säger Maria Rödholm.

Förekommer i svenska vatten

Kristina Sundell, professor i zoofysiologi på Göteborgs universitet, har har tagit del av bilder och video och kan inte säga helt säkert vilken art det rör sig om, men troligen är det en tioarmad bläckfisk av arten Sepia officinalis.

– Tio-armade bläckfiskar finns längs västkusten – det rapporteras regelbundet att den fåtts upp med olika typer av fiskeredskap – men den reproducerar sig inte i svenska vatten, säger Kristina Sundell.

LÄS MER: Här synar späckhuggaren Peter i Bohuslän

Utbredningen av arten är från Engelska kanalen och söderut längs Europas och Afrikas kuster till Moçambique, samt i Medelhavet.

– Exemplar från Engelska kanalens kan vandra upp i södra Nordsjön under våren och kan ibland nå Norge, Danmark och Sverige under sommaren och hösten. De växer endast när temperaturen överstiger tio grader, så den varma våren och sommaren kan ha gjort att de växt bra i år, säger Kristina Sundell.

LÄS MER: Kajsa och Philip fick oväntat sällskap i skärgården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.