Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Björn Siesjö ny stadsarkitekt

Göteborgs nye stadsarkitekt heter Björn Siesjö. Han vill ha en tät och grön stad.

Rekryteringen av den nye stadsarkitekten i Göteborg har varit en lång och hemlig process. Enligt uppgifter till gp.se fick de sökande inte ens mejla in sina cv. Man ville inte ha någon mejltrafik i ämnet till rekryteringsföretaget K2Search som plockat fram namn på lämpliga kandidater.

Den nye stadsarkitektens namn ska offentliggöras på fredag men gp.se kan redan nu berätta att han heter Björn Siesjö och är arkitekt i Göteborg. Han är en av tre delägare som 2001 grundade arkitektbyrån Kanozi på Järntorget.

Björn Siesjö är 51 år, född i Lund, fyrabarnsfar och Göteborgare sedan länge. Han gillar, förutom sitt jobb: "film, fester och motionssport". Han sprang Göteborgsvarvet i år på 1:46:49.

Sedan 1985 är han gift med Helena, Business Manager på Sigma. De bor i en äldre villa i Kungsladugård.

Björn Siesjö har en gedigen utbildning. Han började som murarlärling i Lund på 1970-talet och jobbade som murare de första åren på 1980-talet. 1982 flyttade han till Göteborg och tog sin arkitektexamen på Chalmers 1992.

Hans cv är drygt fyra A4-sidor lång. Här finns listat stadsplanering, industribyggnader, skolor, kontor, bostäder och villor. Björn Siesjö har även undervisat på Chalmers och har vunnit flera arkitekttävlingar, bland annat Västra Hamnen i Malmö, kontorshus för Skanska i Gårda och Läkemedelscentrum på Medicinarberget.

Den som vill studera Siesjös verk i Göteborg i den lite mindre skalan kan gå och titta på Älvsnabbens väntkur vid Lindholmspiren eller på inredningen i Nöller espressobar i Haga.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.