SIS ungdomshem Björkbacken.
SIS ungdomshem Björkbacken. Bild: Jonas Lindstedt

Björkbackens ungdomshem stänger ner tills vidare

Björkbackens ungdomshem i Bergsjön kommer att stängas ner tills vidare. Senast den 15 januari ska bedömas när det är möjligt att åter öppna institutionen. Anledningen är det ansträngda läget som råder på institutionen, enligt SiS.

ANNONS
|

GP har tidigare granskat Björkbackens ungdomshem i Bergsjön där flickor i åldrarna 12-16 år med psykisk ohälsa och inslag av kriminalitet och missbruk bor.

Under våren tillsatte Statens institutionsstyrelse (SiS) en internutredning med bakgrund av klagomål som tidigare anställda har skickat in, som redogör för allvarliga bemötandebrister och kränkningar som personalen ska ha utsatt flickorna på hemmet för.

Tidigare anställda GP pratat med vittnade om en fostranskultur från personalens sida.

Ett tag var det nolltolerans mot verbala kränkningar från flickornas sida, vilket egentligen handlade om ett vanligt tonårsbeteende. Bröts de reglerna ledde det till konflikter och ibland regelrätta avskiljningar, har en tidigare anställd berättat för GP.

ANNONS

Björkbacken stängs ner

Nu har SiS beslutat att omedelbart stänga ner hemmet tills vidare.

Anledningen är det ansträngda läge som råder på institutionen.

”Trots de åtgärder som har vidtagits, bedöms läget vara sådant att ordning och säkerhet och ungdomarnas trygghet inte kan upprätthållas på ett betryggande sätt”, skriver SiS i sitt beslut.

Senast den 15 januari ska en bedömning ske när det är möjligt att återöppna institutionen.

Beslutet har fattats av SiS generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark som inte gått att nås för en kommentar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS