Bisvärm har slagit läger på butiksfasad

En bisvärm har landat på Östra Hamngatan – men inte för att shoppa, utan för att leta efter ett nytt bo. Johan såg svärmen under sin shoppingrunda.
– En naturupplevelse i stan, säger han.

ANNONS
|

En bisvärm har slagit läger strax ovanför Löplabbet på Östra Hamngatan i centrala Göteborg. Något som vittnet Johan upptäckte under sin shoppingrunda.

– Jag var bara ute och gick, käkade en korv och så upptäckte jag dem, säger han.

Han märkte av att flera människor hade stannat upp och kikat på insektssamlingen.

– En del blev oroliga och gick en bit ut på gatan när de gick förbi svärmen, säger han.

Johan hade svårt att uppskatta hur många bin det rörde sig om, men svärmen på husväggen tror han var runt 50 centimeter i diameter.

– Det kändes väldigt märkligt att se dem, men man tyckte nästan synd om dem. De borde vara i en kupa i skogen eller något, säger Johan.

ANNONS

Superorganism

Men det tycks inte vara några löparskor som bisvärmen är ute efter – utan ett nytt hem. Bina håller nämligen på att svärma.

– Man kan säga att det rör sig om en superorganism, där alla agerar som en, säger Eva Forsgren, docent och samverkanslektor i biodling på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Det som har hänt är att drottningen lämnat den bikupa som bina tidigare bodde i. Ungefär hälften av bina följer därför med den utflugna drottningen i jakt på ett nytt hem. Det är det som kallas att bina svärmar.

I väntan på att hitta det perfekta hemmet sätter sig drottningen någonstans, som i det här fallet husväggen ovanför Löplabbet, där övriga bin också samlas. Sedan skickar svärmen ut spanarbin som ska leta efter en ny bostad.

Skickar spanare

– Under tiden samlas alla bin i svärmen runt drottningen. Där kan de sitta rätt länge, säger Eva Forsgren.

Svärmen kommer att lämna väggen först när ett nytt hem har hittats av ett spanarbi. Och har flera spanarbin kommit med olika förslag, tar svärmen till en taktik som även människor brukar göra vid vissa beslut – demokrati.

– Bina kommunicerar mellan varandra så bestämmer de tillsammans vilket av alternativen som är bäst, säger Eva Forsgren.

ANNONS
Bild: Privat

”Är snälla”

För dem som rör sig runt Östra Hamngatan finns det inget skäl till oro, enligt Eva Forsgren. Bina är inte alls aggressiva under den här perioden.

– De är väldigt snälla. De har ingen honung att försvara utan är bara måna om att vara nära sin drottning, säger hon.

Varför lämnar en drottning sitt bo på det här sättet?

– Det beror oftast på att det är för trångt i en kupa. Då lämnar drottningen. De bin som blir kvar märker då av att de saknar sin drottning och då skapar de en ny.

Att bin svärmar i stadsmiljö är inte nödvändigtvis ovanligt. I Stockholm är det allt vanligare att ha biodlingar i stan. Men ser man inte till att det finns plats för bina kommer de förr eller senare att börja svärma.

– Det går att undvika, men ser man en bisvärm såhär så är det alltid bra att höra av sig till någon som kan ta hand om den. Det kan röra sig om okunskap bland nya biodlare som gör att bina svärmar i stadsmiljö, säger hon.

Så skapas en bidrottning

När en gammal drottning lämnar sin kupa reagerar de kvarvarande bin på avsaknaden av monark. Därför börjar bina i kupan att mata vissa larver med särskild föda som gör att de ska kunna utvecklas till drottningkandidater.

Den första larven som utvecklas till drottning tar då till våld och dödar övriga drottningkandidater. Efter det lämnar hon boet för att sedan bli befruktad av ett 20-tal drönar-bin. Något som gör att drottningen sedan kan producera nya larver de kommande åren.

Källa: Eva Forsgren, SLU.

LÄS MER:Andrés hämtade bortflugen bisvärm – polisanmäldes

LÄS MER:Därför kan man se humlor krypa runt på marken

LÄS MER:Rikards bin rymde hemifrån – efterlyses på Facebook

LÄS MER:Tusentals honungsbin på rymmen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS