Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Biskopsgården ska kameraövervakas - dygnet runt

15 övervakningskameror påslagna dygnet runt är polisen nästa steg för att öka tryggheten i Biskopsgården i Göteborg. Stadsdelen har de senaste åren drabbats av flera mord och skottlossningar och omfattande narkotikaförsäljning. – Under hösten har vi arbetat med de tekniska lösningarna och nu är kameraövervakningen igång i full drift, säger Jörgen Thorén på polisen.

Tillståndet för att med hjälp av 15 övervakningskameror hålla koll på Biskopsgården 24 timmar om dygnet gäller fram till och med juli 2018. Enligt polisen är syftet med kamerorna att "förebygga, avslöja och utreda brott". 

Kamerorna är enligt polisen redan på plats i stadsdelen och har tidigare används under kvällar och nätter av bostadsbolagen i området. 

I ett pressmeddelande uppger polisen att länstyrelsen godkänt polisens ansökan om att få använda kamerorna dygnet runt. 

Stadsdelen hårt drabbat av våldsbrott

Biskopsgården har de senaste åren drabbats av flera mord och andra våldsbrott. 

Bland annat sitter det idag redan en kamera utanför lägenheten där 8-årige Yuusuf Warsame sprängdes ihjäl av en handgranat i augusti. Ett mord som fortfarande polisen inte har gripit någon misstänkt för. 

LÄS OCKSÅ: Yuusuf Warsames anhöriga: "Ett oskyldigt liv"

Kameraövervakningen har också varit en del av åklagarnas bevisning efter morden på Vår Krog & Bar i på Vårväderstorget i Biskopsgården i mars 2015 då två unga människor mördades och ytterligare tio personer skadades. Två mord som totalt åtta män har dömts för inblandning i. 

LÄS OCKSÅ: De döms till livstids fängelse för Vår Krog & Bar-attacken

– Under hösten har vi arbetat med de tekniska lösningarna och nu är kameraövervakningen igång i full drift, säger Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef för Storgöteborg Hisingen i polisens pressmeddelande. 

Önskemål från boenden

Polisen uppger att det totalt handlar om sex fasta kameror och nio rörliga kameror som kommer att bevaka stadsdelen dygnet runt fram till och med juli 2018. 

Att kamerorna kommer att vara påslagna året om är enligt polisen också ett önskemål från boenden i området. 

– Frågan om kameraövervakning kommer upp hela tiden när vi pratar med invånarna. Därför känns det väldigt bra att vi nu har den möjligheten under en längre tid. Vi hoppas att det både ska ha effekt på brottsligheten men även att invånarna ska känna sig tryggare, säger Jörgen Thorén.

Biskopsgården är ett av totalt 14 områden som av polisen pekat ut som särskilt utsatt i Sverige och där polisen behöver särskilda satsningar för att öka tryggheten. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.