Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Bishwans pizzeria öppnade för utsatta på julafton

Ingen ska behöva sitta själv på julafton – det tycker Bishwan Garib, 28, och hans bröder som tillsammans driver Åby pizzeria. Därför öppnade de för hemlösa, utsatta och alla som behövde någonstans att ta vägen på julafton.
– Vi hade det tufft i vår barndom, och nu ville vi göra något för de som har det dåligt ställt därute, säger Bishwan.

Åby pizzeria i Mölndal har i vanliga fall stängt på julafton. Men i år gjorde ägarna, de tre bröderna Garib, ett undantag och slog upp portarna – för hemlösa, utsatta och de som bara behövde någonstans att ta vägen på julafton.

– Vi har ofta pratat om att man vill kunna hjälpa till och göra skillnad, och nu fick vi ett tillfälle att göra det, säger Bishwan Garib.

Bishwan berättar att han och hans bröder inte fick särskilt positiva julminnen under sin uppväxt.

– Vi hade det tufft i vår barndom, vår mamma var ensamstående och vi flydde från krig. Nu kände vi att vi vill göra något för de som har det dåligt ställt därute.

Fick hjälp av kommunen

Mölndals stad hjälpte Bishwan och hans bröder att söka upp behövande för att berätta om deras firande under julaftonen. Omkring 30 personer åt på pizzerian under dagen, och en del valde att ta med sig maten och äta på annan plats istället.

– Alla hittar ju inte hit, så vi vill ge ett jättetack till Mölndals stad som hjälpt oss. De har hjälpt oss att köra hemlösa hit, det är ju inte alla som hittar till oss, säger Bishwan.

Det bjöds på glögg, pizza, fika och en hel del julklappar under dagen på pizzerian. Bishwan och hans bröder satt kvar och pratade med alla som ville så länge deras sällskap behövdes. Att ta sig hem till familjen till någon särskild tid var inte särskilt viktigt, säger han.

– Det har varit jättekul att vara här idag. Det känns bra i hjärtat också. Man ska visa att man bryr sig om sin medmänniska.

Vill att fler tar efter

Bishwan och hans bröder har minst sagt fått mersmak efter julaftonens lyckade satsning. Nu lovar de att deras pizzeria kommer fortsätta hålla julöppet för de som behöver det även i framtiden.

– Vi kommer att fortsätta, det här var inte sista gången. Vi kommer göra det här varje jul framöver nu.

Han vill också uppmana andra som kan hjälpa till att göra samma sak.

– Jag hoppas fler tar efter oss. Kan man göra skillnad ska man försöka göra det, säger Bishwan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.