Göran Nilsson ville bli flygkapten, men blev byggnadssnickare. Anneli Hulthén drömde om att bli prinsessa.
Göran Nilsson ville bli flygkapten, men blev byggnadssnickare. Anneli Hulthén drömde om att bli prinsessa.

Bilder av kraschade drömmar ställs ut

ANNONS
|

- Jag hade fingrarna i syltburken och nu är det för sent att bli flygkapten, säger 53-årige Göran Nilsson.

I går invigdes fotoutställningen "När jag blir stor" om tolv hemlösa göteborgares drömmar om vad de ville bli när de blev vuxna.

Det har gått ett antal decennier sedan Bertil Johansson var barn. I dag är han 74 år och livet blev inte riktigt som han tänkt sig. Han drömde om att bli präst. Istället tillbringade han 43 år bakom ratten som lastbilschaufför.

Efter en skilsmässa rasade allt samman. Han gick i konkurs och 1990 blev han hemlös. Sedan sex år hyr han en etta genom kommunala Altbo. Även om drömyrket bara blev en dröm har han kvar det kyrkliga intresset.

ANNONS

- Jag arbetar frivilligt för olika kyrkor och jag har min lilla bibel hemma, säger Bertil Johansson.

I utomhusutställningen på Gustaf Adolfs torg poserar han med en bibel modell större. Den är från 1800-talet och tillhörde en gång hans mormors mormor. Bibeln har ett stort samlarvärde och den skulle inbringa en hel del pengar på en auktion.

- Men den är inte till salu – den har ett stort personligt värde för mig, säger Bertil Johansson. När jag går bort tillfaller den Svenska kyrkan.

Utställningen invigdes av kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén.

- Utställningen påminner om allas våra drömmar när vi var barn, sa hon i sitt invigningstal. Men för många blir livet helt annorlunda än de tänkt sig.

Själv drömde Annelie Hulthén om att bli en prinsessa. Hon nådde inte sina drömmars mål.

Hon blev bara drottning av Göteborg.

De tolv hemlösa göteborgarna har blivit porträtterade i sina drömyrken. Bilderna har tagits av den världsberömde fotografen Patrik Andersson.

Fotografierna ställs ut på Gustaf Adolfs torg och de finns också med i den Faktum-kalender som just nu säljs.

ANNONS