Bilder: 8 000 visade sitt missnöje mot Västlänken

ANNONS
|

När tåget skulle gå av stapeln klockan 13.30 hade ett antal tusen personer samlats på Götaplatsen. Banderoller och skyltar med budskap som "Västlänk=feltänk", "Bevara träden" och "Respektera folkomröstningen" syntes här och där i folkmassan, och broschyrer med titeln "Sann skräckpropaganda om Västlänken" delades ut.

Inför starten informerade arrangörerna Västsvenska folkinitiativet om att det inte var tillåtet med partipolitiska banderoller i tåget, något som möttes av dova handskbeklädda applåder i den kylslagna vårluften.

Polis på plats uppskattade antalet deltagare i tåget till omkring 8 000 personer. Fullt lika många deltog inte i manifestationen när den nått Gustaf Adolfs torg, enligt polisens uppgifter.

ANNONS

Per Eklund var en av alla de som samlats på Götaplatsen för att visa sitt missnöje.

- Det här är första gången jag demonstrerar i hela mitt liv, men nu har topplockspackningen gått, säger han. Jag är inte emot trängselskatten, jag är emot västlänken. Det har gått alldeles för fort och är alldeles för dåligt förberett. Nu måste vi stoppa det här.

Tåget vandrade långsamt och under lugna former ner mot Gustaf Adols torg. Inga slagord eller talkörer hördes. Halvvägs ner längs Avenyn stod en handfull medlemmar i Grön Ungdom, som stod för dagens motdemonstration.

- Vi är inte så många, men vi vill ändå försöka visa att det här handlar om vår framtid, säger Carolina Bruseman som sitter i förbundsstyrelsen för Grön Ungdom. Jag tycker det är ganska talande att titta på medelåldern på dem som går i demonstrationståget, den är ganska hög, medan vi är unga. Vi måste ta ansvar för klimatet, det är vår framtid det handlar om.

- Den här frågan har utretts sen jag föddes, i princip, säger Karin Borsch, språkrör för Grön Ungdom Göteborg. Vi litar på att politikerna utrett korrekt. Bilismen måste minska och vi måste börja bygga för en framtida stad nu.

ANNONS

De tusentals som samlades på Gustaf Adolfs torg för att lyssna på ett antal talare, däribland Martin Wannholt, Karin Törnqvist och Theo Papaioannou, hade en helt annan syn på Västlänken och trängselskatten. Men åsikterna gick isär även bland demonstranterna. En del var för trängselskatt, men mot västlänken. Andra ogillade att politikerna inte lyssnade på resultatet av folkomröstningen och frågade sig om det är demokrati eller diktatur som råder i Göteborg. Ytterligare andra var emot hela Västsvenska paketet.

På Barbro Andréens egenhändigt målade skylt hade budskapet "Mot Västlänken, men för en rättvis trängselskatt".

- Jag röstade nej i folkomröstningen, trots att jag egentligen vill ha trängselskatt, säger hon. Och det gjorde jag för att jag vet att pengarna går till att finansiera Västlänken, och det vansinnesprojektet är jag helt emot. Att staden ska vara uppgrävd i tio år, och att så många träd i staden ska offras... det är helt vanvettigt.

Väninnan Heléne Olivegren håller med, och tycker att idén som förs fram av talarna på scen om en oberoende granskning låter bra.

- Var har man att förlora? säger hon. Det har varit så många turer i det här nu, och ju mer som kommer fram desto mer skeptisk blir man. En oberoende granskning borde väl välkomnas av alla.

ANNONS

ANNONS