Bild: Göteborgs stad / Oliver Lindqvist
Bild: Göteborgs stad / Oliver Lindqvist

Bilden av Majorna går isär

Bilden av hur omfattande problemet med ungdomsgäng i Majorna är går isär. Men nu öppnar politikerna för bättring.

ANNONS
|

GP har berättat om det ungdomsgäng som i över ett år orsakat problem för föräldrar och barn i Majorna, bland annat genom hot, trakasserier, stöld och misshandel. Att ungdomarna är under femton år och boende i andra stadsdelar har gjort det svårt för skola, socialtjänst och polis att hantera problemet.

Kommunalrådet Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, menar att det kan finnas anledning att ge mer stöd till samarbete mellan stadsdelarna i Göteborg framöver.

– Ungdomar har i alla år tagit sig till andra stadsdelar för att göra saker som inte är så bra, men när det blir problem är det såklart väldigt viktigt att man samarbetar mellan stadsdelarna, både när det gäller orosanmälningar, polis och såklart i samtal med föräldrarna. Visst kan det hända att det behövs mer stöd där, säger hon.

ANNONS

LÄS MER: Ungdomar hotar barn i Majorna

"Problemen har inte nått oss"

Ändå görs det ett omfattande förebyggande arbete i staden redan idag, menar Marina Johansson. Till exempel genom SSPF, skola-socialtjänst-polis-fritid, ett stöd för familjer med ungdomar mellan 12 och 18 år.

– Vi arbetar också med Trygg i, ett samarbete som görs i varje stadsdel, där polisen, stadsdelsförvaltningen, fastighetsägare och andra aktörer ses var fjortonde dag för att prata om hur läget ser ut, vilka insatser som behövs och vem som ska göra vad, säger Marina Johansson.

De stora problem som myndigheterna i Majorna har haft under ett års tid är inget hon känner till sedan innan.

– Det kan vara så att vi har olika bilder beroende på vart i organisationen man befinner sig. Alla kanske inte delar bilden av hur det sett ut. Bilden av att barn inte vågar går till skolan har inte nått oss och vad det beror på vet inte jag, säger hon.

LÄS MER: "Vi måste köra barnen till skolan"

Ska bli bättre

Thomas Segenstedt, stadsdelsdirektör i Majorna-Linné, delar Marina Johanssons bild och säger att de bara till viss del var medvetna om problemet i området.

– Jag vet att det har varit lite stök från och till på Mariaplan, så det är inte så att vi är helt ovetande. Men jag har uppfattat att SSPF har hanterat det, och att vi kommunicerat med de stadsdelar som de personer som är drivande i ungdomsgrupperna hör till. Men föräldrarnas bedömning är ny för oss, att de inte vågar släppa ut sina barn till skolan, den informationen har inte nått mig.

ANNONS

Men hur kommer det sig då?

– Det kan jag inte säga, det vill jag inte spekulera i. Men från våra skolor finns det ingen särskild rapportering om hotfulla situationer, så jag tror att det beror på att rektorerna bedömt att de klarar av att hantera detta via SSPF, säger Thomas Segerstedt.

Bjuda in till samtal

Nu när du nåtts av informationen då, hur kommer du att gå vidare?

– Har vi inte skött detta tillräckligt bra, så måste vi såklart bli bättre. Vi får se över de insatser som vi gör idag och se till att hantera frågan bättre. Det är ju medborgarna vi ska serva och uppfattar de att detta är ett så stort problem så måste vi ta hand om det.

Hur ska ni gå till väga?

– Jag är öppen för att bjuda in föräldrarna och samtala med dem, för att de ska veta att vi vill samarbeta. Vi får också bjuda in till samtal med de andra stadsdelarna där ungdomarna bor nu, självklart med hänsyn till sekretessen. Som sagt, har vi inte gjort det tillräckligt bra så får vi göra det bättre, det kommer jag att ta tag i redan nu i helgen.

ANNONS