Bilden av Göteborg skadas av våldet

Gängvåldet påverkar inte bara de utsatta förorterna utan är en fråga för hela Göteborg och stadens framtid. – Det har blivit svårare att locka hit arbetskraft då folk utifrån kan se det som en otrygg stad att leva i, säger Johan Trouvé på Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS
|

Göteborg som varumärke har försvagats i samband med att våldet i de segregerade stadsdelarna trappats upp.

Den bilden ger Johan Trouvé, vd vid Västsvenska Handelskammaren i Göteborg, vars medlemsföretag har problem med att hitta kompetens och attrahera arbetskraft både inom Sverige och utomlands.

– Jag skulle kunna räkna upp hundra företag i Västsverige som vill utveckla sina verksamheter och behöver nyanställa. De söker med ljus och lykta efter rätt kompetens.

– Men reaktionerna som många rekryterande företag möter är att Göteborg känns som en otrygg stad att leva i. Man tvekar inför att ta hit sin familj och riskera att drabbas av de konflikter som pågår i den kriminella världen, säger han.

ANNONS

Utomlands kan en googling på "Göteborg" räcka för att valet mellan två olika alternativ ska bli enkelt.

– Det första de får upp är nyheter om skottlossningar och gängkriminalitet och det påverkar givetvis deras val om de står och väger mellan att flytta till två olika städer, säger han.

Läs också:Göteborgarna rasar mot gängvåldet

Han menar att den negativa spiralen som skapats måste vända och att det borde ligga i allas intresse att så ska ske.

– Om hela Göteborg hade varit en trygg plats hade vi kunnat locka hit fler företag. Det hade skapat fler arbetstillfällen och färre personer i utanförskap. Och det i sig hade gett mer skatteintäkter och mer att fördela till invånarna. Vi får inte isolera förorterna, det mår ingen bra av, säger han.

Varumärkesdoktorn Eva Ossiansson håller en del föreläsningarom just bilden av Göteborg och Göteborg som varumärke. Reaktionerna hon ofta möter av åhörarna är att så länge problematiken inte finns där de själva bor, så finns det egentligen ingen problematik att tala om.

– Vi är en segregerad stad. Men många känner inte igen sig i den bilden då de bor i trygga områden och deras egna barn går i bra skolor. Allt beror på vems perspektiv man utgår från. Det går att vända en negativ utveckling i en stad men kraften måste komma från alla håll.

ANNONS

När det kommer till turism och besöksnäring har hon svårt att se att kriminaliteten och våldet i förorterna skulle ha betydelse för huruvida man vill åka hit på semester eller inte.

– Så länge den här typen av oro och konflikter inte sprider sig och tar plats på offentliga ställen som exempelvis Avenyn eller Liseberg påverkas inte besöksnäringen, säger hon.

Läs också: Göteborgarna rasar mot gängvåldet

Läs också: "Var finns stödet från samhället när det värsta händer?"

Läs också: "Hur kunde det bli så här?"

Visa att du står upp mot våldet!

Gå in och gilla vår Facebooksida Nu Är Det Nog.

Därför säger GP att #NuÄrDetNog

ANNONS