Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Bilbränder och bostadsbrist – så var GP:s valdebatt

Det hettade till direkt i GP:s valdebatt från Konserthuset. Martin Wannholt (D) tog i med brösttoner när bilbränderna i Tynnered och Hjällbo skulle diskuteras.
– Göteborg glider isär. Vi måste återskapa trygghet och säkerhet, sade han.

Kvällen den 13 augusti förstördes omkring 90 bilar i Göteborg i vad polisen misstänker vara planerade och koordinerade attacker. Händelserna stod överst på programmet när stadens politiker samlades för GP:s andra och avslutande debatt inför kommunvalet.

LÄS MER: Se valdebatten i sin helhet här

Ann-Sofie Hermansson (S) påpekade att bränderna misstänks vara en konsekvens av polisens arbete mot kriminalitet i Göteborg.

– Vi behöver sätta fokus på knarkhandeln, som är motorn i de kriminella gängen. Polisen har gjort ett effektivt arbete med att begränsa de kriminella, och då ser man effekt, sade Hermansson.

Martin Wannholt (D) pratade om ett behov av att skapa ett tryggare samhälle.

– Göteborg glider isär. Vi måste återskapa trygghet och säkerhet, det går vi till val på.

Vill bygga 150 000 bostäder

I ett förinspelat tv-inslag fick politikerna stifta bekantskap med bostadslösa Anna, en av alla de göteborgare som är fast i de långa köerna till allmännyttans hyresrätter. Idag är väntetiden mellan fyra och sju år till ett hyreskontrakt.

Helene Odenjung (L) pratade om ett behov av att bygga 150 000 nya bostäder i Göteborg.

– Många är avundsjuka på oss. I Göteborg skulle man kunna bygga ett helt nytt Halmstad, det finns plats för det. Vi vill bygga kvartersstad, man kan inspireras av till exempel Majorna, där nästan alla vill bo nu.

Föreslaget att låta privata byggherrar driva utveckling av detaljplaner för att snabba på byggprocesser togs emot med delade reaktioner. Liberalerna och Sverigedemokraterna var positivt inställda – men Stina Svensson (FI) såg risker med att lägga ut allt för stort ansvar på privata byggherrar.

– Många pratar om att göra bostadskarriär idag. Men för oss i Feministiskt initiativ är bostad ingen karriär, utan en rättighet.

Idag är var fjärde lägenhet i Göteborg en kommunal hyresrätt. Liberalerna ställde sig positiva till ett ombildande av fler allmännyttiga bostäder till bostadsrätter.

– Det är bra att sälja lägenheter om man använder pengarna för att lyfta området i närheten, som man gjort i till exempel Gårdsten, sade Odenjung.

"Göteborgarna förtjänar pengarna"

Men allra hetast blev debatten när Bernmar (V), Wannholt (D) och David Lega (KD) debatterade de omdiskuterade kommunala bolagen. Göteborg har i dagsläget 91 kommunala bolag.

David Lega och Kristdemokraterna går till val på att sälja Göteborg energi – ett förslag som fick hård kritik från vänsterhåll.

– Göteborgarna har tjänat jättemycket på Göteborg energi. Du kan skicka de pengarna till Caymanöarna, men vi tycker att göteborgarna förtjänar dem, sade Daniel Bernmar.

"Sossarna ska bort"

Martin Wannholt, vars Demokraterna uttryckt tuff kritik mot de kommunala bolagen tidigare, pekade på behovet av professionaliserad styrning.

David Lega ställde de kommunala bolagens verksamhet mot kommunens övriga verksamhet.

– Är Helix Göteborgs stads kärnverksamhet? För mig är förskola och äldreomsorg kärnverksamhet.

Vad gäller det osäkra opinionsläget och Göteborgs framtida styrning blev inte mycket klarare under valdebatten i Stenhammarsalen. Ann-Sofie Hermansson sade sig vara öppen för allt utom samarbete med SD och Martin Wannholt sade detsamma, men uteslöt även samarbete med V.

Från moderat håll kom en tydlig markering.

– Det viktigaste är att sossarna ska bort från makten, sade Jonas Ransgård (M).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.