Biggi Vinkeloe har en vision om att bygga Stans Häftigaste Orkester. Om fem år, i samband med Göteborgs 400-årsjubileum, hoppas hon att SHO består av 100 personer.
Biggi Vinkeloe har en vision om att bygga Stans Häftigaste Orkester. Om fem år, i samband med Göteborgs 400-årsjubileum, hoppas hon att SHO består av 100 personer.

Biggi bygger stans största orkester

En stor orkester vars medlemmar har varierande erfarenhet av att spela ett instrument och där alla är lika viktiga. Det är Biggi Vinkeloes senaste projekt. Nu vill hon bjuda in alla som har ett instrument hemma och som inte har spelat på ett tag att vara med och skapa Stans Häftigaste Orkester.

ANNONS
|

I Frankrike för en hel del år sedan undervisade Biggi Vinkeloe på en musikskola som hade en orkester. Yngsta medlemmen var 7 år, äldsta drygt 70.

– Det var fest när de spelade! Sedan dess har jag i olika sammanhang arbetat med flera större ensembler och funderat mycket på hur jag skulle kunna förmedla baskunskaper i musik på ett lekfullt sätt och samtidigt skapa musik fylld av glädje och kreativitet. Så föddes idén till Stans Häftigaste Orkester, SHO. Den är ett hjärtebarn för mig.

Med rötter i både Tyskland och Frankrike och ett stort intresse för olika kulturers musikaliska uttryck är Biggi ett känt namn på den internationella jazzarenan. Som saxofonist, flöjtist och kompositör har hon över 20 utgivna album bakom sig. Men att hon mer än någon annan skulle ha musiken i blodet tror hon inte.

ANNONS

– Puls, rytm och melodi är grundläggande i musiken och kroppen är vårt främsta instrument. Så fort man öppnar munnen och säger något så skapas en melodi. Är vi flera så blir det polyfoni direkt. Musiken lever i oss, det gäller bara att locka fram den. Ett instrument, eller rösten, förstärker det som redan finns. Självklart måste man jobba hårt för att bemästra sitt instrument men grunden finns i oss alla.

Biggi har spelat i många olika musikaliska konstellationer, från duo till storband.

– Att spela musik är svårt att försörja sig på. Jag har aldrig försökt, man blir väldigt, väldigt fattig och jag ville ha familj och barn. Men jag har undervisat i musik i 30 år och arbetat som musikterapeut i nästan 20 år.

Biggi är utbildad mjölkbonde också. Dessutom talar hon fyra språk flytande och har jobbat som språklärare och översättare. Och bilmekaniker. Och specialpedagog, det sistnämnda under de senaste 20 åren.

– Alla människor vill bli sedda och känna sig betydelsefulla i ett sammanhang. Det är filosofin i det mesta som jag gör. Som flockdjur har vi behov av gemenskap. Musik är en inbjudan till att vara med i en gemenskap och att dela en upplevelse utan så många krav. Musik är friskvård i alla högsta grad!

ANNONS

I hela sitt liv har Biggi skapat musik. Efter fyllda 50 hände plötsligt något. Hon började känna sig bortsorterad i alla möjliga situationer.

– Vi lever i ett samhälle där man ska vara ung, snygg, rik och smart. Sverige är otroligt ålders-segregerat. Jag önskar att åldern inte var så viktig för att avgöra om du passar in.

Biggi vänder sig emot sådana röster som tycker att äldre bör ge upp sina platser åt de som är yngre.

– Det är inte rimligt att människor blir utsorterade efter bara halva sina liv. Hur känns det att vara 20 i dag och veta att du bara har 30 år på dig? "Ta det lugnt!" får man höra. Varför det?

Själv har hon inga som helst planer på att parkera sig vid köksbordet de närmaste 40 åren.

– Om man som lite äldre vill lära sig spela ett instrument så är det svårt att veta vart man ska vända sig. Man känner sig sällan vare sig uppmuntrad eller välkommen. "Du vill köpa en gitarr? Till vem då?"

Med denna insikt vaknade Biggis idé om en musikskola för vuxna ur sin dvala. Avstampet är en orkester för vuxna.

ANNONS

– Det finns körer för alla åldrar men ingen orkester. Så nu kör vi!

Stans Häftigaste Orkester, SHO, är öppen både för nybörjare och för sådana som kanske har spelat som yngre och nu vill väcka nytt liv i sitt instrument.

– Jag bejakar barnets attityd. Jag VILL! Jag KAN! Jag SKA!

Göteborgs Stadsmuseum, som har en pågående utställning om musiklivet i Göteborg, och Folkuniversitetet har nappat på idén. Under våren har en liten grupp repeterat under lekfulla former och haft en första spelning på Stadsmuseets foajéscen. Musiken rymmer jazz, pop, blues och dansmusik från hela världen. Nu är siktet inställt på att orkestern ska växa.

– Egentligen vill jag skapa en rörelse. Även de som tror att de inte kan vara med kan visst vara det. Om någon bara spelar en enda ton så är den tonen otroligt viktig som bidrag till det som är större.

År 2021 när Göteborg fyller 400 år tänker sig Biggi att orkestern består av 100 personer som skapar musik tillsammans. Lekfullheten är viktig. Liksom att medlemmarna gläds åt och lär sig av varandra.

– Utgångspunkten är att vi bär musiken i oss, att musiken är ett verktyg som man kan använda för att kommunicera med sig själv och andra. Som pedagog och coach vill jag öka medlemmarnas förståelse för musikteori och jag ser till att det finns en struktur även när vi improviserar. Men det finns inget rätt eller fel. Det kan bara bli rätt!

ANNONS

Fakta: Biggi Vinkeloe

Ålder: 60.

Yrke: musiker, pedagog, musikterapeut.

Familj: vuxna barnen Nema och Simon.

Bor: Kungälv.

Intressen: musik, resor i samband med konserter eller projekt, vandring, läsning, lärande.

Aktuell: med SHO, ett orkesterprojekt för vuxna. Senaste skivorna JADE och Desert Sweets.

Kontakt:bmvinkeloe@gmail.com

ANNONS