Partille cup.
Partille cup.

Bevara Heden-argument biter inte

ANNONS
|

- Det är de vanliga gubbarna som de tycker de vanliga sakerna, säger Siesjö,

- Heden går att göra till något mycket bättre, Men det finns alttid de som tycker att man inte får vända ett enda gruskorn på Heden. Andra tycker att vi kan bygga bostäder över hela Heden.

Siesjö påminner om att de fem parallella arkitektuppdragen om Heden hade som en av förutsättningarna att det skulle finnas gott om utrymme för lek och idrott.

- Det går att bygga bostäder och behålla fotbollsplaner och lekplatser, säger han. Men vi borde göra oss av med parkeringsplatserna och barackerna på Heden.

ANNONS

Stadsbyggnadskontoret arbetar med planerna för Heden. Någon gång senare i år får byggnadsnämnden de första skisserna på hur Heden kan se ut i framtiden men de avgörande besluten fattas inte förrän 2016 eller 2017.

I en debattartikel i GP på tisdagen och vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen krävde Idrottsgöteborg att Heden får finnas kvar

- Det är här Gothia Cup och Partille Cup spelas med 10 000-tals spelare och åskådare, säger Åke Nilsson, tidigare ordförande i Häcken och ansvarig för Gothia Cup.

- Här spelas också 550 fotbollsmatcher i de lägre divisionerna varje år och här spelas 1 500 matcher i fotbollskorpen.

- Dessutom har vi haft loppmarknader, trädgårdsutställningar, cirkusföreställningar och massor av andra aktiviteter på Heden under årens lopp. Sådant måste det finnas utrymme för även i framtiden.

Nilsson och hans kollegor från Korpen, Göteborgs Fotbollförbund, Gothia Cup, Partille Cup, Idrottsmusei Vänner och Fotbollsgymnasiet på Katrinelund är oroliga för att Stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden förvandlar Heden till bostadsområde,

- Visst är det bra med en ny detaljplan för Heden, säger Gunnar Larsson, veteranpolitiker i Göteborg som nu är ordförande i Stiftelsen Idrottsmusei Vänner.

- Men jag hör oroande signaler från de nya ledamöterna i byggnadsnämnden. De talar väldigt mycket om bostäder på Heden, de säger visserligen att det finns plats för både bostäder och fotboll men det är inte så enkelt.

ANNONS

Enligt Larsson och flera av de andra behövs ett stort öppet område för att Heden även i framtiden skal vara men samlingsplats för Göteborgarna.

- Det räcker inte med ett halvdussin fotbollsplaner, det krävs utrymmen för andra idrotter, för beachvolley, för lekplatser, för att fira det iranska nyåret och för att göra allt annat som vi Göteborgare nu och i framtiden vill göra tillsammans mitt i stan.

Karolina Kärnsund och Victoria Damgaard går i årskurs 3 i Fotbollsgymnasiet på Katrinelund är också oroliga för Hedens framtid,

- Vi tränar hör tre gånger i veckan, säger de. Heden är extremt viktigt för oss. Här finns stora ytor så flera klasser kan träna samtidigt.

- När Gothia Cup och Partille Cup spelas är ju Heden Göteborgs mittpunkt, de är ju här alt händer. Med fler aktiviteter som loppis, utställningar och möten kan Heden bli en mittpunkt varje vecka.

Dennis Andersson, generalsekretare för Gothia Cup var ändå hoppfull.

- Det finns ingen förnuftig politiker i den här stan som vill bli hågkommen som Hedens skarprättare, säger han.

ANNONS