Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Betalade klubbchefens lön i sex år

I normalfallet får föreningar ingen ersättning för eget arbete som sker på ideell basis. När det gäller Qvidings rekordbygge gör politikerna en annan bedömning.

Qvidings anläggningsbidrag beviljades i december 2009 av Göteborgs kommun. För att få ner kostnaden till drygt 20 miljoner i stället för 22,5 miljoner ska klubben bidra med ideellt arbete för 2,5 miljoner kronor. Bidraget startade alltså på drygt 20 miljoner men hade växt till nästan 28 miljoner kronor när bygget stod klart 2013. 

* Qviding får betalt för egna arbetsinsatser till ett värde av 1,9 miljoner kronor. Det handlar om alltifrån målning av klubbstuga, handräckning vid anläggningsarbete, och styrelse – och gruppmöten. Konstgräsleverantören betalar Qviding 75 000 kronor för handräckning samtidigt som kommunen betalar 140 000 kronor för sådan handräckning. Politikernas förklaring här är att det inte går att reda ut om det handlar om samma insats eller inte.

* Klubben har fått 16 fjärrvärmedrivna tvättmaskiner kostnadsfritt, inom ramen för ett EU-projekt, och till ett värde av 70 000 kronor. Qviding får samma summa i ersättning av politikerna för att klubben åtagit sig att visa upp maskinerna för intresserade. Om så har skett framgår dock inte.
* Den största enskilda kostnaden är sammanlagda fakturor på drygt 18 miljoner kronor från bygg- och anläggningsföretaget Seab där det även ingår en sponsorsumma på 350 000 kronor. I gengäld har Seab bland annat fått reklamtavlor vid anläggningen och tryck på tröjor. Politikerna bedömer att klubben ska ersättas för tavlor och tryck inom ramen för anläggningsbidraget. 

* Klubben kompenseras för räntekostnader på lån på 385 000 kronor under juni 2013 till december 2014. Enligt bidragsreglerna ska klubbar självs stå för både amortering och räntekostnader då kommunen går i borgen för ett sådant lån.

* Klubben får ersättning för ett sponsortapp på 260 000 kronor. Enligt politikerna tog bygget så mycket tid att klubbens arbete med sponsring blev lidande även om detta inte kan säkerställas att det berodde på bygget.

* Göteborgs kommun betalar också lönekostnaden för dåvarande klubbchefen under sex år, mellan åren 2008 till 2013, till ett belopp av nästan två miljoner kronor. 

* Kommunen betalar ett femårigt leasingavtal för konstgräsmaskin på en halv miljon. Avtalet tecknades ett och halv år efter anläggningen stod klar. Ändå bakas den in som en kostnad inom ramen för anläggningsbidraget. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.