Bräcke Diakoni driver flera olika enheter inom vård och omsorg, främst i Göteborgsområdet.
Bräcke Diakoni driver flera olika enheter inom vård och omsorg, främst i Göteborgsområdet. Bild: Andreas Carlsson/Bohusläningen

Beställningarna stoppas till Bräcke Diakoni – barn låstes in i hög spjälsäng

Efter att IVO uppmärksammat en rad missförhållanden på Bräcke Diakonis Östergården inför nu Göteborgs stad ett beställningsstopp mot LSS-boendet. Missförhållandena handlar om ett barn som låsts in i sin säng nattetid, och om kameraövervakning och andra åtgärder som barnen inte lämnat samtycke till.

ANNONS

På Bräcke Diakonis LSS-boende Östergården låses en autistisk nioåring in i sin säng nattetid. Sängen har höga spjälor, vaddering och går inte att se ut ur. Det är, enligt IVO, ett missförhållande som ”allvarligt inskränker ett av barnens rörelsefrihet”. Bräcke Diakoni menar att den sängen är något som barnet använt länge, även innan flytten till boendet.

Det är också något som nu korrigerats, enligt Erik Andersson, driftchef på Bräcke Diakoni.

Erik Andersson, driftchef Bräcke diakoni.
Erik Andersson, driftchef Bräcke diakoni. Bild: Sofia Sabel

– Om du eller jag skulle bli inlåsta på det här sättet är det klart att det hade uppfattats som brutalt. Men det här är en ungdom som har neuropsykiatriska funktionshinder och som behöver avgränsa sig för att kunna sova och slappna av. Den här ungdomen söker sig själv till sängen när hen har haft ett behov av att avgränsa sig. Men det har alltid funnits personal i närheten som är vaken på nätterna och som kan hjälpa.

ANNONS

Saknade samtycken

Dessutom menar IVO att olika begränsande åtgärder har satts in mot barn utan att de lämnat samtycke. Det handlar om kameraövervakning, sänggrindar och brickbord, alltså bord som sätts tvärs över armstöden på en rullstol och som dels ger barnet en yta att till exempel rita på men som samtidigt gör att barnet sitter fast i rullstolen. Där menar Bräcke Diakoni nu att dokumenterade samtycken har inhämtats.

– Det har inte funnits ett tillräckligt dokumenterat samtycke tidigare. Men det är ganska vanligt att man har kameraövervakning, till exempel om man får ett epilepsianfall under natten eller sänggrindar så man inte ska trilla ut.

IVO anmärker också på att personalen inte har tillräcklig kunskap om hur man bör kommunicera med barnen och inte har tillräckligt träning i kommunikationsmetoden Alternativ och Kompletterande Kommunikation (AKK).

”Enligt IVO innebär detta att barnen/de unga inte får en egen röst eller möjlighet till delaktighet och självbestämmande. IVO understryker att rätten till att kommunicera är en grundläggande mänsklig rättighet (…)”, skriver myndigheten i beslutet.

– Det har varit extra svårt på grund av pandemin. Vi har haft ganska hög sjukfrånvaro. Det mesta är åtgärdat men vi är inte helt och hållet framme än. Men det är inte så att barnen suttit och ingen har kommunicerat med dem. Men alla medarbetare har inte haft tillräcklig kompetens och där har vi brustit. Men därför har vi inne extra logoped på hela boendet för att utbilda personalen, säger Erik Andersson.

ANNONS

Vitet på en miljon kronor måste Bräcke Diakoni betala om missförhållandena inte är avhjälpta till den sista februari. Men nu pågår ett arbete där flera saker som IVO slog ner på antingen redan är åtgärdat eller där arbete nu pågår enligt Erik Andersson.

”Ett medmänskligare samhälle”

Östergården är ett LSS-bonde med enheterna Eken, Solsidan, Lunden och Klippan. Vid tiden för IVO:s inspektion bodde där sammanlagt 11 barn och unga i åldrarna 9 till 20 år. Bräcke Diakoni är en idéburen stiftelse, med kristet ursprung, som vill vara en mellanväg mellan vård och omsorg som är offentlig å ena sidan och privat, vinstdrivande å andra. Bräcke Diakonis vision är att skapa ”ett medmänskligare samhälle”.

Hur rimmar de här missförhållandena med visionen om ett medmänskligare samhälle?

– Det var en bra fråga. Det har aldrig funnits en intention med sängen att det ska vara en inlåsning, utan snarare bibehålla tryggheten. Men vi har ändrat det. Samma sak med kameraövervakning. Det är för att skapa en medicinsk säkerhet. Men vi ställer upp med hela organisation för att avhjälpa de här bristerna. Men någon vanvård har det aldrig varit frågan om. Intentionen har aldrig varit att göra något annat än det bästa för det här ungdomarna, säger Erik Andersson.

ANNONS

Bräcke Diakoni ska också visa för Göteborgs stad att bristerna är avhjälpta, innan staden kan gå vidare och placera fler barn på Östergården.

LÄS MER:Så ska den idéburna sektorn växa i välfärden

LÄS MER:Lurade kommunen på sex miljoner – nu är han frihetsberövad

LÄS MER:Vårdare ofredade autistiske Dick Nord – hovrätten fastställer tingsrättens dom

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS