Nu överklagar ledningen att de tre Römosseskolorna ska stängas. De menar att man inte tagit hänsyn till barnens bästa.
Nu överklagar ledningen att de tre Römosseskolorna ska stängas. De menar att man inte tagit hänsyn till barnens bästa. Bild: Anders Ylander

Beslutet att stänga Römosseskolan överklagas

Styrelsen bakom Römosseskolan överklagar beslutet att stänga de tre muslimska friskolorna. De menar att det inte tagits hänsyn till barnen i beslutet och vill att stängningen av skolorna avbryts i väntan på nytt beslut. ”Känner Axel Darvik inte till att barnens bästa ska beaktas i all myndighetsutövning eller har han andra mål som är viktigare i sitt arbete som skolpolitiker?” skriver styrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Nu överklagar ledningen bakom den hårt kritiserade Römosseskolan att skolorna stängs.

Det var i onsdags i förra veckan som Skolinspektionen bestämde att de muslimskt inriktade friskolorna Römosseskolan i Gårdsten, Lilla Römosseskolan och Römosseskolan Agnesberg ska stängas.

På kort tid ska 600 elever flyttas till andra skolor.

Bakom skolan står Föreningen framstegsskolan i Göteborg. Skolinspektionen menar att ledningen inte haft tillräckligt bra koll på ekonomin. Myndigheten kritiserar också flera av männen som styr skolan. Som GP rapporterat sitter de i en rad omtvistade skolorganisationer, och har de öppnat en ny skola i Rågsved, i Stockholmsområdet, samtidigt som de haft miljontals obetalda skulder till staten.

ANNONS

Den tidigare rektorn Abdirizak Waberi, som också varit riksdagsledamot för Moderaterna, har åtalats i två fall, där han bland annat är misstänkt för att genom bluffakturor ha fört ut miljontals kronor ur landet.

LÄS MER:Här är männen som styr Römosseskolan

Styrelsen polisanmälde rektor

Det var styrelsen själva som polisanmälde Waberi och avskedade honom i våras, men myndigheten menar de borde ha upptäckt vad som pågick redan för flera år sedan, och slår fast att de inte är lämpliga att driva skola.

– Direkt när de fick rapporten om att något var fel vidtog styrelsen varje rimlig åtgärd. Det är inte så att de försökte hålla någon bakom ryggen, eller trixa bort det här, säger Dan Eliasson, advokat på Kaiser advokatbyrå, som företräder skolan.

Styrelsen menar att Skolinspektionens beslut är fullt av missuppfattningar och felaktiga uppgifter, och att styrelsen inte ska anklagas för det som den tidigare rektorn gjort. De menar också att det rimliga hade varit att ställa krav på åtgärder, istället för stänga skolan.

– I varje del av beslutet är det något som Skolinspektionen missförstått, säger Dan Eliasson.

– Men om vi säger att finns anledning ifrågasätta befintlig styrelse, vilket jag inte tycker att det gör, då kan vi även byta ut den.

Han säger att det är svårt att se vad beslutet att stänga skolorna – och att stänga dem så snabbt – egentligen är grundat på.

ANNONS

Barnens röster och konsekvenserna saknas också helt i beslutet, enligt styrelsen.

Här kritiserar ledningen också skolkommunalrådet Axel Darvik (L) och ifrågasätter om han tänker på barnens bästa, eller har ”andra mål”.

– Vi gör ju detta för barnens bästa. Vi vill få till en bra integration i Sverige. Det är inte så att den här skolan har bidragit till det, säger han.

LÄS MER:De protesterar mot stängningen av Römosseskolan

Tidigare i veckan samlades elever, föräldrar och personal för att protestera mot stängningen.

– Föräldrar, barn och lärare har inte gjort något fel. Det här är inte för barnens bästa, sade en förälder till GP i samband med demonstrationen.

Vill inte att kommunen ska ta över

Röster har höjts om att kritiken mot ledningen kunde ha skett på ett annat sätt, att den hade kunnat bytas ut, eller att kommunen skulle kunna ta över skolan, så att det inte drabbar barnen.

Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) menar att det är med barnens bästa i fokus som skolan stängs.
Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) menar att det är med barnens bästa i fokus som skolan stängs. Bild: Stefan Berg

Axel Darvik menar att det inte är lätt att gå in och ta över en hel verksamhet, och att det inte är rimligt att etablera en permanent verksamhet när lokalerna är så undermåliga.

– Vi har väl fungerande verksamhet på ett antal skolor, säger han.

– Sedan förstår jag att det är besvärligt att byta skola. Jag hoppas att det ska bli så bra som möjligt för alla elever.

ANNONS

Styrelsen vill att Skolinspektionens beslut att stänga skolan ska pausas med processen kring överklagandet pågår.

LÄS MER:Nytt åtal mot Römosseskolans tidigare rektor

LÄS MER:Skolinspektionen stänger Römosseskolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS