Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Beslut om Skeppsbron stoppas – igen

Framtiden för långrysaren och prestigeprojektet Skeppsbron skulle avgöras på torsdagens fullmäktige. Men efter att uppgifter om osäkerheter i projektet och förslag på hur kostnaderna ska bantas kom fram skjuts nu beslutet upp.
– När det kommer så kraftfulla allvarliga nya fakta på bordet måste man kunna göra 30 dagars uppehåll för att läsa igenom informationen. Ni kan köra över oss om en månad, men ni måste läsa detta, säger Martin Wannholt (D).

Framtiden för långrysaren och prestigeprojektet Skeppsbron skulle avgöras på torsdagens fullmäktigesammanträde. Men istället skjuts nu beslutet åter upp.

Bakgrunden är att politikerna under dagen fått till sig nya uppgifter.

Fastighetskontoret fick under våren ett uppdrag av att se över den ekonomiska kalkylen för hela Älvstaden, där Skeppsbron ingår. Nu har kontoret redogjort för en rad olika alternativ som innebär att kostnaderna för Skeppsbron kan minska.

Här finns det en rad olika vägval, bland att bygga utan garage som Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslagit, eller göra om detaljplanen på nytt och öka exploateringen som Demokraterna och Sverigedemokraterna vill, men också en rad olika andra parametrar.

Martin Wannholt (D) lyfter också att det framkommer nya osäkerheter och ökade kostnader i rapporten.

– När det kommer så kraftfulla allvarliga nya fakta på bordet måste man kunna göra 30 dagars uppehåll för att läsa igenom informationen. Ni kan köra över oss om en månad, men ni måste läsa detta, säger han.

Detaljplanen för utbyggnaden av Skeppsbron, passerade kommunfullmäktige redan 2014. Men ett underskott på hundratals miljoner kronor har gjort att processen satts på paus - i sex år.

Så i våras kom alliansen och Socialdemokraterna ändå överens om att gå vidare. Beslutet stoppades dock genom en återremiss av oppositionen.

– Vi har gjort vårt yttersta för att kunna hitta en väg framåt, vi tror att det är viktigt att vi fortsätter att bebygga staden. Vi är osäkra på de eventuella kostnader som kan tillstå om man väljer att avbryta projektet, säger Axel Josefson (M).

LÄS MER: Förslaget: Avbryt hela projekt Skeppsbron

Det underjordiska garaget som är planerat har kommit att bli en het fråga. Varje p-plats kostar en miljon kronor. Garaget i sig går på 830 miljoner kronor, men Göteborgs stads parkeringsbolag har larmat om att 330 miljoner kronor inte är direkt kopplade till garaget, och att p-bolaget inte kan ta hela kostnaden själva. I och med det har Demokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet lagt ett gemensamt förslag om att avbryta projektet.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare drivit linjen att fortsätta med samma detaljplan men utan utbyggnaden av det underjordiska garaget, något de dock inte fått med fler partier på.

– Vi ska inte bränna nästan en miljon kronor per parkeringsplats. Framtiden har sprungit ifrån den här planen för längesedan, säger Daniel Bernmar (V).

Han säger att man ska kunna röra sig fritt i staden utan bil.

På torsdagens fullmäktige ville Demokraterna, Sverigedemokraterna och de rödgrönrosa partierna dock bordlägga frågan i och med de nya uppgifterna.

Efter en paus i fullmäktige beslutade alliansen att de stödjer bordläggningen så att politikerna kan läsa in sig på de nya uppgifterna som framkommit.

Intern splittring

Splittringen i frågan har synts på flera håll. Som inom Liberalerna. Enligt uppgifter till GP har hälften i fullmäktigegruppen varit för, hälften emot. I måndags hade partiets fullmäktigegrupp möte, och Helene Odenjungs efterträdare Axel Darvik, liksom Eva Flyborg, som varit kritiska till Skeppsbron har sagt att de inte tänker rösta emot projektet.

– I vårt yrkande har vi täckt in för olika typer av ökade intäkter och minskade kostnader, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

Hon säger att ingen är helt nöjd med planerna men att det utifrån den fakta de har är dags att gå vidare med planerna.

LÄS MER: Sista pusselbiten – så kan prestigeprojektet Skeppsbron skrotas

LÄS MER: Extinction Rebellion i aktion mot parkeringsgaraget vid Skeppsbron

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.