Det blev inget beslut om nedskärningar. S, V, MP och D:s röster vägde tyngre än Alliansens och beslutet om nedskärningar i Majorna-Linné blev uppskjutet.
Det blev inget beslut om nedskärningar. S, V, MP och D:s röster vägde tyngre än Alliansens och beslutet om nedskärningar i Majorna-Linné blev uppskjutet. Bild: Henrik Björnsson

Beslut om nedskärningar i Majorna-Linné dröjer

Det blev inget beslut om nedskärningar. S, V, MP och D:s röster vägde tyngre än Alliansens och beslutet om nedskärningar i Majorna-Linné blev uppskjutet.
– Vi läcker ungefär 900 000 kronor i veckan så länge vi inte gör någonting, varnar Lena Olinder (M), ordförande i nämnden.

ANNONS
|

På tisdagen skulle stadsdelsnämnden Majorna-Linné fatta beslut om budgeten för 2019. Eftersom de ekonomiska ramarna är mindre än för fjolåret, innebar det att politikerna var tvungna att ta ett budgetbeslut som också innebär nedskärningar.

Nedskärningarna kan bland annat komma att motsvara någonstans omkring ett 20-tal heltidstjänster som tas bort inom förvaltningen.

LÄS MER:Bråk om nedskärningar i Majorna-Linné

Budgetbeslutet uppskjutet

Men det blev inget budgetbeslut på mötet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet hade lagt ett gemensamt förslag om att återremittera budgetbeslutet. Förslaget stöddes av Demokraterna och samlade därmed en majoritet av rösterna.

– Jag trodde att Demokraterna var med på hur viktigt detta är. Men de röstade med S, V och MP och bordlade budgeten. Jag blev besviken, säger Lena Olinder (M), ordförande i stadsdelsnämnden Majorna-Linné.

ANNONS

Jennifer Merelaid Hankins (V), andre vice ordförande i stadsdelsnämnden Majorna-Linné, förklarar att tjänstemännen nu får mer tid att förankra nedskärningarna hos facken, men också får uppdraget att tills nästa möte separera på beslut om nedskärningar och budget.

– Om två veckor ska de återkomma med det separat. Då vill vi att själva nedskärningarna finns med i en åtgärdsplan och inte i budgeten, säger hon.

Kostar tre miljoner för varje månad

Enligt Lena Olinder kostar det stadsdelsförvaltningen runt 3,3 miljoner kronor för varje månad som nedskärningarna dröjer.

– Ju mer vi skjuter upp det här, desto mer kostar det, säger hon.

Men Vänsterpartiet ser annorlunda på saken.

– Oavsett om det klubbas i dag eller om två veckor så hade nedskärningarna inte fått effekt i praktiken i morgon. Det tar ett tag att genomföra dem, säger Jennifer Merelaid Hankins.

Nu väntas nämnden fatta beslut om nedskärningarna vid nästa möte den 12 februari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS