Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/ TT
Landets förskolor måste framöver betala kostnaden för barnens blöjor. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/ TT

Beslut: Förskolor ska stå för blöjorna till barnen

Nu står det klart att Sveriges förskolor kommer behöva stå för barnens blöjor. Detta då Högsta förvaltningsdomstolens inte kommer att pröva tvisten mellan Värmdö kommun och en friskola.
– Nu får vi titta på vad det här innebär för Göteborg, säger Elisabet Nord, förskoledirektör i Göteborgs stad.

Det var när Värmdö kommun upptäckte att en privat förskola inte utrustade barnen med blöjor som striden om vem som ska betala för blöjor tog fart. Kommunen krävde bolaget som drev förskolan på ett vite motsvarande 30 000 kronor.

Tidigare under 2019 dömdes förskolan i kammarrätten för att den inte stod för blöjorna och i och med att Högsta domstolen nu meddelar att de inte kommer att pröva frågan står domen fast.

Göteborg inte förberedda

Hundratals kommuner påverkas av beslutet. Tidigare under året gjorde Malmö stad en preliminär beräkning på vad det skulle kosta att förse barnen med blöjor på kommunens 240 kommunala förskolor. Prislappen landade på mellan 3,5 och 10 miljoner kronor.

Hur stor kostnaden blir för Göteborg, och den redan ekonomiskt pressade förskoleförvaltningen, som i nuläget låter vårdnadshavarna stå för blöjnotan är oklart.

Förskoledirektören Elisabet Nord säger att förvaltningen ska titta på vad beskedet innebär för Göteborg. Bild: PER WAHLBERG
Förskoledirektören Elisabet Nord säger att förvaltningen ska titta på vad beskedet innebär för Göteborg. Bild: PER WAHLBERG

Förskoleförvaltningen i Göteborgs stad har en budget på 4,4 miljarder kronor för 2020.

– Beslutet kom idag, nu får vi titta på vad det här kommer innebära, jag vet att Malmö har räknat på det, men det beror på vilka strukturer man har. Nu får vi titta på vad det här kommer att innebära, säger förskoledirektören Elisabet Nord.

Har ni räknat på vad det kan gå på och vilka konsekvenser det kan bli, inför domslutet?

– Eftersom vi inte visste att beslutet skulle bli så här, och det kunde dröja ännu längre, har vi inte tittat alls på detta. Nu får vi sätta oss in i domen.

I Sverigedemokraternas budgetförslag för nästa år budgeterade partiet för en post för blöjor ifall domslutet skulle bli som det nu blev. I förslaget avsatte partiet 15 miljoner kronor för ändamålet.

De betalar för blöjorna

Frågan om vem som ska betala för blöjorna på förskola har varit omtvistad i flera år och många kommuner har menat att vårdnadshavarna ska stå för kostnaden.

Men 18 kommuner har valt att tillhandahålla blöjorna gratis. Bland dem finns Falköping, Lindesberg och Härnösand.

LÄS MER: Sverigedemokraternas budget: Gratis blöjor och återvandringskansli