Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Poliserna Peppe Larsson och Patrick Ström är kritiska till att Nordstan inte stänger tidigare.

Beskedet om öppettiderna i Nordstan - besvikelse hos citypolisen

Öppettiderna i Nordstan kommer inte att begränsas. Gårdagens besked väcker stor besvikelse hos polisen i city.

– Vi hade en förhoppning om att politikerna skulle lyssna på oss. Nu hoppas vi att Marina Johansson tackar ja till vår inbjudan att åka med under vårt pass på fredagen. Det tror jag skulle förändra hennes, som jag ibland upplever, naiva inställning, säger Peppe Larsson, en av de ingripandepoliser som upprätthåller ordningen i Nordstan.

– Jag åker gärna med ut, absolut. Men på fredag kan jag inte, säger Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd.

Även kommunalrådet Jonas Ransgård (M) har via Twitter svarat att han gärna åker med.

GP har i flera artiklar beskrivit problemen som följer av att det ibland är upp till ett hundratal barn och ungdomar som driver runt i bland annat Nordstan, dag- som kvällstid.

I takt med att problemet eskalerat de senaste månaderna har citypolisen ökat sin närvaro i köpcentrumet. Polisledningen har också förklarat att den vill att öppettiden begränsas så att lokalerna stänger klockan 22 i stället för 02 på natten.
För att det ska kunna ske måste detaljplanen för området ändras. Efter ett förslag från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, behandlades frågan i byggnadsnämnden på tisdagen. Här röstades förslaget dock ner.

Besvikelsen bland de poliser som jobbade i Nordstan i går efter lunch var tydlig.
– Med tanke på hur stora problemen är, och vilka resurser de tar, hade vi hoppats på ett annat beslut. För tillfället lägger vi all ledig resurs i Nordstan, vi gör inget annat i stort sett. I dag är vi sex man som kommer vara här, säger Peppe Larsson.

Köpcentrumet är mer eller mindre fullt av folk när GP träffar honom och hans kollega Patrick Ström. Det ser helt annorlunda ut när klockan närmar sig åtta på kvällen då de flesta butiker stänger, påpekar de.

– Då är det tomt här i förhållande till hur det ser ut nu och för personal som ska hem kan det kännas ensamt. Många känner sig oroliga. Det är inte befogat alla dagar i veckan och alla tider på dygnet, men det är definitivt ett problem, säger Larsson.

I stället för begränsat öppethållande vill Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, och den rödgrönrosa majoriteten se ett brett samarbete mellan förvaltningar, polis, fastighetsägare och frivilligorganisationer.
Det är svårt att uppskatta hur länge det dröjer innan man kommer med konkreta åtgärder, säger hon.
– Vissa saker kan man göra väldigt fort, exempelvis att frivilligorganisationer etablerar något på plats, medan andra kräver längre tidshorisont. Men vi ska göra allt vi kan för att agera snabbt.
– Till saken hör ju också att om Nordstan vill stänga tidigare så kan man göra det. Klockan 24 är den tidpunkt som är möjlig enligt gällande detaljplan.

Johansson säger också att majoriteten har gjort en helhetsbedömning av läget och att man nu avvaktar vad det föreslagna samarbetet kan ge.
– Visar det sig inte vara tillräckligt får vi självklart ta upp frågan igen i byggnadsnämnden. Inget är hugget i sten.

Ulrika Carlsson, vd för Nordstans samfällighetsförening, visste inte att frågan skulle lyftas under tisdagen och ville inte kommentera byggnadsnämndens beslut i går.
– Jag vill nog helst vilja prata med Marina Johansson eller någon i nämnden först och höra hur resonemanget gick.

Läs också: Reportage: Vi kallar dem gatubarn

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.