Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Beskedet: Kaféet i Guldhedstornet måste stänga

Nu står det klart att det populära kaféet högst upp i Guldhedstornet ska vara borta innan årsskiftet. För Göran Johansson, som ägt verksamheten i 14 år och besökt den sedan mitten av 80-talet, kom beskedet som en kalldusch.
– Just nu ser jag ingen öppning alls, säger han.

Ända sedan Guldhedens vattentorn invigdes 1953 har det funnits en servering högst upp. Nu står det klart att kaféet som ligger där i dag kommer avsluta historien om fikafavoriten med den spektakulära utsikten.

Bakgrunden är, som GP tidigare berättat, att vattentorn klassas som skyddsobjekt.

– Vi kan inte med gott samvete ta risken som en öppen kaféverksamhet innebär, säger Tommy Ekblad, enhetschef vid förvaltningen för kretslopp och vatten.

Enligt honom har hotbilden mot exempelvis vattentorn förvärrats.

– Det finns grupper som uttryckligen anger att de vill skapa kaos i samhället. Det är inte vi som identifierar riskerna, utan ytterst Säpo och säkerhetsskyddslagen. Det tvingar oss att göra en strängare analys och anpassa vårt skydd till nuvarande förhållanden, säger Tommy Ekblad.

Besviken ägare

Göran Johansson har ägt kaféet i 14 år, arbetat där sedan millennieskiftet och besökt det sedan mitten av 80-talet. Han håller inte med om Tommy Ekblads resonemang.

– Hotbilden är förmodligen ganska mycket mindre än 1962 eller 2001. Det är mera en fråga om att gripa efter halmstrån, och det har de väl all rätt göra, säger han.

Besvikelsen i hans röst går inte att ta miste på.

– Jag såg fram emot att en dag komma hit som gäst igen. Men det kan jag ju glömma.

Vad ska du göra i stället?

– Ingen aning. Just nu ser jag ingen öppning alls, säger Göran Johansson.

Stängt innan årsskiftet

Att på något vis bygga bort säkerhetsproblematiken och låta kaféet vara kvar är inget alternativ, menar Tommy Ekblad från kretslopp och vatten. Åtgärderna som skulle krävas vore allt för omfattande.

– Naturligtvis är det något vi övervägt, men jag ser inte hur man skulle kunna göra det inom rimliga gränser med reservoaren och kaféet integrerat i samma byggnad.

– Det är inte försvarbart att vi som arbetar på uppdrag av vattenabonnenterna tar hänsyn till ett ganska smalt särintresse, säger Tommy Ekblad.

Detta är liksom hela livet för mig

Det formella beslutet om att stänga tornet kommer fattas på delegation, det vill säga av förvaltningens högste chef och inte politikerna i nämnden. Kaféet har sex månaders uppsägningstid och kretslopp och vatten vill att det ska vara stängt innan årsskiftet. Det innebär att man kommer kunna fortsätta besöka kaféet minst fram till augusti.

Ägaren Göran Johansson, som faktiskt egentligen är höjdrädd, kommer främst sakna sina stammisar.

– Alla gäster som man känner lite på distans. Detta är liksom hela livet för mig.

LÄS MER: Guldhedstornets kafé kan tvingas stänga – för gott

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.