Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2011 tog Jonas Wickstrand över familjeföretaget Öckerö fisk som hans morfar startade. Han är smått chockad men lycklig över Higabs besked när GP når honom. Bild: Olof Ohlsson
2011 tog Jonas Wickstrand över familjeföretaget Öckerö fisk som hans morfar startade. Han är smått chockad men lycklig över Higabs besked när GP når honom. Bild: Olof Ohlsson

Beskedet: Handlarna får stanna i Feskekörka

Verksamheterna i Feskekörka ska erbjudas möjlighet att flytta tillbaka. Det meddelar Higab i ett pressmeddelande.
– Äntligen! säger Jonas Wickstrand från Öckerö fisk.

Efter flera turer bekräftar nu Higab att de handlare som vill får vara kvar i Feskekörka.

– Vi har alla känt av stormen som blåst. Då är det fullt naturligt att förtydliga tidigare beslut. Det har förekommit så mycket spekulation i en fråga som för styrelsen varit fullkomligt självklar, säger Higabs styrelseordförande Anders Sundberg.

LÄS MER: Feskekôrkas framtid är hotad

LÄS MER: Replik från Higab: Det långsiktiga perspektivet är viktigt

Jonas Wickstrand från Öckerö fisk är en av handlarna som levt i ovisshet sedan det stod klart att Feskekörka måste stänga för en nödvändig upprustning efter sommaren 2020.

Han fick beskedet från Higab tidigare på fredagsmorgonen och beskriver en stor lättnad, nära chocktillstånd, när GP når honom.

– Vi kommer fira med personalen och folk omkring som varit med och kämpat. Vi kommer nog försöka styra upp något event i Feskekörka också.

Det var Jonas morfar som en gång i tiden startade företaget han driver idag.

– Jag är uppvuxen i Feskekörka mer eller mindre. Det är navet, även om vi har en till butik, säger han.

När Feskekörka stänger för renovering kommer handlarna erbjudas tillfälliga lokaler. Hittills har Öckerö fisk sagt blankt nej eftersom det inte funnits någon klausul som garanterat återflytt till Feskekörka. Men enligt styrelseordförande Anders Sundberg har Higab hela tiden sagt att den som vill kommer få flytta tillbaka.

Hur kommer det sig att till exempel Öckerö fisk inte delat den uppfattningen?

– Det beror på en otydlighet från bolagets sida. Det är därför styrelsen vill göra detta förtydligande, säger han.

Christer Svärd är vd på Higab.

– Vi vill se fler restauranger, uteservering och fisk- och skaldjursförsäljning på nya sätt. Längre öppettider så att det är liv och rörelse över fler av dygnets timmar. Samtidigt ska vi vårda göteborgarnas ikonbyggnad, säger han i ett pressmeddelandet.

Eftersom förutsättningarna för handeln i Göteborgs innerstad har försämrats, menar Higab, måste de vässa sig och bli bättre.

LÄS MER: Feskekörka eller Feskekôrka?

– Feskekörka ska vara en del av stadsutvecklingen och bli ett självklart centrum i Rosenlundsområdet där det hänt mycket positivt de senaste åren. För att Feskekörka ska överleva på lång sikt tror vi att det måste in en eller flera aktörer som kan vara med och ta ett helhetsgrepp. De som finns där idag är duktiga entreprenörer och eldsjälar och oavsett vilken inriktningen blir, kommer de ha alla möjligheter att få en plats, säger Christer Svärd.

LÄS MER: Stort stöd för att rädda Feskekôrka

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.