Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Besökare såg älgkalv födas i Slottsskogen

Vanligtvis föds älgkalvar i södra Sverige i mitten av maj, men under söndagskvällen kunde besökare i Slottsskogen bevittna något alldeles speciellt – nämligen födseln av en sprillans ny och högst ovanlig högsommar-älg. – Vår tjur har en förmåga att få korna att brunsta om, om det inte tar sig på första betäckningen, säger Paulina Sjöholm, djuransvarig i Slottsskogen.

Under söndagskvällen promenerade Peter Nieminen och sambon Karin Nielsen genom Slottsskogen, när de plötsligt lade märke till något ovanligt i älghagen.

– En älgko låg och flåsade i hagen, hon såg hemskt varm ut så vi stannade till, berättar Peter Nieminen. 

Efter en stund kunde Peter och Karin se hur två ben stack ut ur älgkon, och därefter gick det snabbt. 

– Det var några flämt och sen var den ute på marken, det var helt fantastiskt att vara på plats och se detta. Några turister från Tyskland stannade också till och de var helt lyriska, säger Peter Nieminen. 

Åskådarna kring hagen kunde därefter se hur älgkon tvättade av kalven och hur den försökte ta sig upp på rangliga ben. 

– Den försökte hela tiden att kravla närmre älgkon för att få tag på mjölk, och det tog någon timme innan den stod på alla fyra ben, berättar Peter Nieminen. 

Ovanligt sen älgkalv

Enligt Kenth Nilsson, som assisterar vid forskning om älg vid Sveriges Lantbruksuniversitet, är det en ovanligt sen kalvfödsel som har skett i Slottsskogen. 

– Vanligtvis föds älgkalvar i maj månad, och i området kring Göteborg är det mitten av maj som gäller för kalvningen, säger Kenth Nilsson. 

Hade hoppats att hon inte var dräktig

Paulina Sjöholm är djuransvarig i Slottsskogen och berättar att det ändå inte är helt ovanligt med en så sen födsel. Den sena födseln har varit ett resultat av en älgko som brunstat om sent och sedan blivit dräktig. 

– Vår tjur har en förmåga att få korna att brunsta om, om det inte tar sig på första betäckningen, säger hon. 

Även om djurskötarna misstänkte att Henrietta, som älgkon heter, var dräktig, hade de hoppats att så inte var fallet. 

– Vi hade hoppats att hon inte var det, eftersom hon är så pass ung. Hon är lite för liten och hade gärna fått växa på sig ett år till, säger Paulina Sjöholm. 

Det ska dock inte vara någon fara varken för mamma Henrietta eller hennes kalv – som än så länge inte fått något namn. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.