Bernmar hoppas att fler partier ska se klyftorna

Vänsterpartiets Daniel Bernmar gav såväl alliansen som Socialdemokraterna skulden för ökande klyftorna och en sönderfallande välfärd i sitt tal på Frihamnsdagarna. Samtidigt utesluter han inte samarbete med samma partier för att vrida utvecklingen åt ett annat håll.
– Jag tror att allt fler inser att det här inte kan fortsätta.

ANNONS

Daniel Bernmar var först ut att gruppledarna på Frihamsdagarna på lördagen. Inför bara en handfull personer, utöver de partiaktiva, talade han om hur klyftorna ökat och välfärden fallit sönder. Hur skolkoncerner samlade stora vinster samtidigt som barnen får äta smörgås till lunch.

– Ojämlikheten är det största hotet mot ett starkare Göteborg. Och den ökade ojämlikheten har inte uppstått av sig själv, säger han.

LÄS MER:Vänsterledaren: ”Aldrig mer passivt stöd till S”

Tio års skillnad

Udden är riktad både mot den styrande alliansen och den traditionella samarbetspartnern Socialdemokraterna, som han menar hjälpts åt att urholka den gemensamma välfärden. Och för Vänsterpartiets gruppledare är receptet enkelt: det går inte att spara sig till en bättre värld. Det som krävs är satsningar på skolan, på socialtjänsten och bostäder, så att barnfamiljer slipper trångboddhet och de problem det för med sig.

ANNONS

– Det skiljer 10 år i livslängd mellan ändstationerna på 11:ans spårvagn, men det talar vi allt mindre om.

LÄS MER:Så mycket tjänade partierna i Göteborg 2020

Han säger att allt fler partier ändå talar om de symptom som de ökade klyftorna för med sig. Färre talar om själva grundorsaken.

Efter talet säger Daniel Bernmar att han tror att möjligheterna att bryta utvecklingen trots allt är ganska goda.

– Jag tror att allt fler partier inser att det här inte kan fortsätta. Och fler och fler göteborgare inser att vi inte kan hålla på och behandla symptomen, utan måste ge oss på sjukdomen som orsakar symptomen istället.

LÄS MER:Vänsterledaren har överraskat alla – utom partikamraterna

Alla ser bitar av problemen

I ditt tal är du kritisk både mot alliansen och S – vilka tänker du att ni ska samarbeta med för en annan politisk riktning?

– Vi kan samarbeta med alla demokratiska partier, och jag tror att alla partier ser bitar av den problematik jag beskriver och jag hoppas att fler ska se helheten.

Alliansen har som ambition att staden inte ska ha några särskilt utsatta områden 2025, vad tycker du om det du sett av deras arbete hittills?

– Deras senaste budget innehöll inga stora nedskärningar och det är nog första gången det sker. Problemet är att de kopplar en massa politiska mål som ger nedskärningar till budgeten. Men jag hoppas att de inser att det inte går att styra så.

ANNONS

LÄS MER:Ny SFI-modell röstades ned – ”som riggat för kriminella”

LÄS MER:Hård kritik mot sättet att öppna för ombildningar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS