Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tedros Tesfaldet med barnen Saron, Benjamin och Milkias som alla sprang Bergsjöloppet.

Bergsjöloppet lockade löpare

240 personer sprang Bergsjöloppet. Loppet är ett initiativ av läkaren Christer Andersson som vill få Bergsjöborna att börja springa.

Christer Andersson jobbar på Bergsjöns vårdcentral och är tillsammans med Sävedalens AIK initiativtagare till Bergsjöloppet. Loppet har fokus på Bergsjöbornas hälsa och tog plats i kvarteren runt Rymdtorget på lördagen.

– Vi vill visa att hälsa och motion är en viktig del av livet. Det är många som inte rör på sig här i Bergsjön. Vi möter många patienter med diabetes och övervikt. Det är till dem vi vill nå ut, säger Christer Andersson.

Har ni gjort det?

– Nja, 240 personer deltar i år. Men det gäller att ha tålamod med den här typen av evenemang, vi vill ju fortsätta ordna detta i flera år och växa. Nästa år hoppas vi på tusen deltagare.

Christer Andersson berättar att man har tagit hänsyn till ramadan när man bestämt datum, man har skickat ut information till Bergsjöhushåll på fem språk och dessutom var loppet gratis att delta i. Trots det har det varit svårt att nå just Bergsjöborna.

Varför är det så, tror du?

– Det handlar till viss del om kulturskillnader. Många av våra patienter som har ont i kroppen förväntar sig att få smärtstillande. De blir förvånade när vi ordinerar dem motion. I Bergsjön bor det många människor som kommer från länder där det inte finns en tradition av träning och löpning. Men jag tror att det finns många potentiella löpartalanger här, säger Christer Andersson.

Under lördagens lopp ackompanjerades löparna av slagverksorkestern Kiriaka. Till trumslagen värmde en riktigt rutinerad löpare från Bergsjön upp. Roland Karlsson är 74 år och har sprungit maraton, spartathlon samt Göteborgsvarvet 33 gånger.

– Det är jättebra om fler folk börjar springa här. Det är inte många som hoppar på vagnen härute när det är dags att åka in till Göteborgsvarvet, säger han.

Roland Karlsson sprang den längsta sträckan, 5 kilometer. Men Bergsjöloppet gick även att springa på tre kortare distanser: 200 meter, 750 meter och 2, 5 kilometer.

Saron Tedros, 5 år, visar stolt upp sin medalj. Hon har sprungit 200 meter.

– Jag tränade lite i går och sprang tre gånger runt stugan. Det roligaste var att springa över mållinjen, det gillade jag, säger hon.

Efter bedriften festar hon loss med en kebab. Även bröderna Benjamin, 12 år, och Milkias, 11 år, sprang loppet. Familjen bor i Bergsjön och pappa Tedros Tesfaldet tycker att det är ett viktigt initiativ.

– Det finns inte så många mötesplatser här förutom biblioteket. Det är roligt att röra på sig tillsammans, det skapar gemenskap, säger han.

Tedros själv var dock inte så sugen på att springa.

– Det är nog för att vi har så många stora påsar chips hemma, säger dottern Saron och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.