Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Bemanningen på en parklek får vara kvar

Kommunstyrelsens ordförande, Axel Josefson, var på Hammarkulleskolan på tisdag förmiddag för att lämna ett glatt besked till skolans elever. Bemanningen på deras parklek får vara kvar, ett besked som möttes med ett öronbedövande jubel.

Förra veckan uppvaktade elever från Hammarkulleskolan, Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. De lämnade över 45 protestbrev och argumenterade hårt för att bemanningen på deras parklek skulle få vara kvar. För när 2020-års budget klubbades igenom i höstas, beslutade alliansen med Axel Josefson i spetsen, att personalen på de fem bemannade lekplatserna i stan skulle bort.

LÄS MER: Barn lämnade över protestbrev till kommunstyrelsens ordförande

Vid lunchtid på tisdagen var det dags för ett nytt möte mellan barnen och Axel Josefson, den här gången på ordförandens initiativ, och platsen var Hammarkulleskolan, i stället för Rådhuset.

Barnen på skolan hade ingen aning om varför han skulle dyka upp.

Jubel bröt ut

Han berättade att han uppskattade mötet från förra veckan med eleverna, att de hade bra argument, och att man tittat på frågan igen. Sen kom nyheten, de har bestämt att de inte ska stänga parkleken i Hammarkullen, att bemanningen får vara kvar.

Då hördes ett fullständigt öronbedövande jubel från skolbarnen och lärarna. I flera lärares ögon syntes glädjetårar till och med, så hans nyhet var mycket efterlängtad.

– Tack för att ni inte stänger parken, sa en liten kille.

Bostadsbolaget som finansierar

Men det är endast Hammarkullens parklek som får behålla sin bemanning, de andra blir fortfarande av med sin.

– Efter mötet med barnen tittade vi på frågan och hur parkleken finansieras, och det är Bostadsbolaget och inte park och naturförvaltningen som finansierar den i Hammarkullen, säger Axel Josefson.

Josefson fortsätter:

– Vi ville då förmedla att deras parklek inte varit föremål för stängning. Bostadsbolaget hade väckt frågan om tryggheten, och de tycker det är en viktig satsning. Och vi har en satsning på tryggheten i våra utsatta områden.

Bostadsbolaget har ett avtal med park och naturförvaltningen där Bostadsbolaget finansierar bemanningen på Hammarkullens parklek, vilket det kommer att fortsätta att göra.

Beslutet om bemanningen på de andra parklekarna ligger kvar. När det gäller de andra berörda lekparkerna - Plikta i Slottsskogen, Actionparken, Bygglekplatsen, och Positivparken, hoppas man på en liknande lösning, att bemanningen finansieras av ett bostadsbolag eller av frivilliga.

Tror du på tomten

Efter att barnen smält nyheten, började de peppra Axel Josefson med frågor, och de handlade om allt annat än parkleken. Frågor som: Hur gammal är du? Har du barn? Vad är din favoriträtt? Hur lång är du? Vilket är ditt favoritdjur? Vilken bil har du? – var några av dem.

Men den svåraste frågan om han tror på tomten, svarade han diplomatiskt på.

– Det är bra att man tror på något.

LÄS MER: MP och V:s kupp – yrkar på att behålla bemannade lekparker

LÄS MER: Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.