Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det ligger en ovanlig blandning av verksamheter i Bellevue industriområde. Stadsdelsförvaltningen hoppas kunna ta vara på det positiva samtidigt som problemen i området åtgärdas. Bild: Kent Hallgren (arkiv)
Det ligger en ovanlig blandning av verksamheter i Bellevue industriområde. Stadsdelsförvaltningen hoppas kunna ta vara på det positiva samtidigt som problemen i området åtgärdas. Bild: Kent Hallgren (arkiv)

Bellevue marknad kan ersättas med skola

Bellevue industriområde består av en brokig blandning verksamheter. Loppmarknader samsas med ett orientlivs jämte moskéer och ett estniskt båtvarv.
Men nu börjar stadsdelen fila på planer för att styra upp området. Man vill bland annat utreda om Bellevue marknad kan ersättas med en skola.

SKF:s gamla fabriksområde i Gamlestaden står inför stora förändringar. Här ska Stena fastigheter skapa ”en pulserande stadsdel” med bostäder och handel.

LÄS MER: Stena Fastigheter ska bygga bostäder i SKF:s gamla fabriksområde i Gamlestaden

En spårvagnshållplats bort har ett koloniområde och en handelsträdgård ersatts av bostadsrätter. Mitt emot det gamla regementet LV6 lägger Skanska sista handen på området ”Kvibergs ängar”. Ett gym och en ny Lidl-butik har redan slagit upp sina portar.

Däremellan, intill Säveån, ligger Bellevue industriområde inkilat. Området är mest känt för loppmarknaden som bär kvarterets namn, men här finns ytterligare tre second hand-butiker, en frukt- och grönsakshandel, möbelbutiker och Moussas orientlivs. Området hyser också fyra moskéer av varierande storlek, matvagnar och den estniska båtklubben Estonia.

Nu blåser förändringens vindar över kvarteret.

LÄS MER: Planen är att Gamlestan ska bli en populärare och tryggare stadsdel – men nu kommer kritik

Bellevue marknad kan bli skola

I ett tjänsteutlåtande, som politikerna i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd ska ta ställning till nästa vecka, ombeds byggnads- och fastighetsnämnden att ta ett helhetsgrepp och se över Bellevue industriområde.

– Vi har en stadsutveckling runtomkring med väldigt stora förändringar. Då behöver man se över även detta området, säger nämndordföranden Peter Mattiasson (M).

I utlåtandet lyfter man fram den fördjupade översiktsplanen för Gamlestaden-Bagaregården, det vill säga stadsutvecklingens inriktning i ett långt perspektiv. Där står det bland annat att minst 20 procent av området ska bebyggas med bostäder och/eller skola och förskola.

Därför föreslår man att fastighetskontoret köper Bellevue marknads fastighet, som är till salu, och utreder om marken är lämplig för exempelvis en förskola.

LÄS MER: Om fem år går byggloven ut – 2000 förskoleplatser försvinner

Särpräglad karaktär

Samtidigt framgår det i den fördjupade översiktsplanen att Bellevue industriområdes ”särpräglade karaktär [...] är intressant att värna om”. Enligt Peter Mattiasson hoppas man även från politiskt håll att platsens befintliga verksamheter kan ligga kvar.

– Vi är inte ute efter att ta bort något som finns där och fungerar väl. Det är en utveckling av området som behövs.

Är det förenligt med en förskola?

– Det får man titta på hos fastighetskontoret och stadsbyggnadskontoret. Placeringen kan ju bero på att man inte får plats med en förskola i andra delar av området. Det har byggts många bostäder i hela Kviberg och det kan behövas en förskola till, säger Peter Mattiasson.

LÄS MER: Oro över pengarullning när Gamlestaden ska bli Göteborgs innerstad

Vill styra vem som flyttar in

Förr stred många av byggnaderna i Bellevue industriområde mot områdets detaljplan. För att verksamheterna skulle kunna ligga kvar, utan att bryta mot lagen, valde fastighetskontoret att upphäva detaljplanen för ett par år sedan.

I utlåtandet som snart ska upp i stadsdelsnämnden ber man byggnadsnämnden att åter detaljplanelägga området. På så vis blir det enklare att styra vem som flyttar in framöver, säger Peter Mattiasson.

LÄS MER: Ökad byggtakt i Göteborg – går om Stockholm

– Det betyder inte att vi ska plocka bort någonting, utan att staden kan ha viss kontroll och få den utveckling vi önskar i området.

Peter Mattiasson hoppas också att helhetsöversynen kan göra Bellevue industriområde tryggare. Enligt polisen är kvarteret inget större bekymmer vad dem anbelangar, även om häleriverksamhet, nedskräpning och framför allt trafikproblem förekommer.

– Det begås inte mycket våldsbrott i området, men den upplevda otryggheten behöver inte synas i polisens statistik, säger Peter Mattiasson.

LÄS MER: Misstankar: Sålde stöldgods på Kvibergs och Bellevues marknader

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.