Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Belastat spårvagnsnät under värmevågen

Sommarvärme och helg, två faktorer som gjorde det svårt för många göteborgare att undvika folkmassor under lördagen. Spårvagnarna forslade hundratals till stranden och Västtrafik presstalesperson, Kristian Lans, berättar att de gör vad de kan.
– Vi kör all trafik vi kan, utifrån personal- och fordonsläge.

En skärpt avrådan från att undvika onödiga resor med kollektivtrafiken och en återkommande uppmaning om avståndstagande rimmade inte bra med de sommartemperaturer som under lördagen fick många göteborgare att vallfärda till havsklipporna.

Redan innan helgen hade Västtrafik gått ut och vädjat till sina resenärer att undvika onödiga resor, samtidigt som de sett en ökat trängsel på färjelägen.

LÄS MER: "Säkra" coronatester osäkrare än du tror

Men runt middagstid under lördagen rullade de extrainsatta vagnarna tätt mellan de ordinära, och myndigheternas uppmaningar verkade fortfarande sitta kvar hos många.

– Är det fullt, då går jag inte på, säger Chanique Liljeroth som tillsammans med Filip Kaiser och Gustaf Blomberg ska ta sig till Saltholmen.

– Detta är första gången som jag kommer att åka spårvagn på flera månader, säger Filip Kaiser.

– Men svenskar är ju generellt bra på att hålla avstånd, säger Gustaf Blomberg och skrattar till.

Chanique Liljeroth säger att hon undviker fulla spårvagnar. Bild: Robin Aron
Chanique Liljeroth säger att hon undviker fulla spårvagnar. Bild: Robin Aron

”Vi kör all trafik vi kan”

Kristian Lans, presstalesperson på Västtrafik, berättar att det varierar vilka linjer som förstärks med extravagnar, men att det av naturliga skäl sätts in flest vid morgon- och middagstid.

– Men spårvagnsnätet har varit belastat och Saltholmen är en punkt dit många vill ta sig under varma dagar, säger han och fortsätter med att berätta att förberedelserna pågått under en längre tid.

– Under hela coronakrisen. Vi har hållit en väldigt noga koll på trafiken och vi kör all trafik vi kan, utifrån personal- och fordonsläge.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Ibland går det inte att undvika folk

Under fredagens presskonferens med Västra Götalandsregionen gavs inga konkreta exempel på hur man ska hindra folk från att vallfärda till skärgården, men hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström sa att ”det allra viktigaste är att hålla distans”.

Ute vid Saltholmen väntar Ellen Samuelsson och Alice Andersson på att ta vagnen hem. När många besökare ses vandra mot havet är de redan på väg därifrån.

Alice Andersson och Ellen Samuelsson på spårvagn hem. Bild: Robin Aron
Alice Andersson och Ellen Samuelsson på spårvagn hem. Bild: Robin Aron

– Vi åkte hit tidigt. Ett medvetet beslut för att undvika trängseln, säger Alice Andersson.

– Och då var det inte så mycket folk, fyller Ellen Samuelsson in och fortsätter:

– Man ska ju undvika folk om man kan, men ibland går det inte.

Undviker kollektivtrafiken helt och hållet

För de med milda symptom erbjuds sedan två veckor tillbaka gratis tester för covid-19 och innan helgen kom nyheten att över 20 procent av de som testats i Västra Götaland varit smittade.

LÄS MER: Vittnesmålen: De har varit sjuka under hela våren

Daniel Falk och Ellen Simonsson ligger och solar vid en av de lite mer folktäta klipporna. De tog bägge cykeln hit.

– Här är det ganska fine, folk håller avstånd och sitter i smågrupper, säger Daniel Falk och berättar att han inte åkt kollektivtrafik på flera månader.

– Jag jobbar hemifrån, så det krävs inte att jag gör det.

Ellen Simonsson nickar med och säger att hon också undviker kollektivtrafiken.

– Helt och hållet. Jag går eller tar cykeln. Det är så enkelt när vädret är som det är, så man behöver inte ens tänka på det.

Daniel Falk och Ellen Simonsson var två av flera göteborgare som spenderade lördagen med att sola på havsklipporna. Bild: Robin Aron
Daniel Falk och Ellen Simonsson var två av flera göteborgare som spenderade lördagen med att sola på havsklipporna. Bild: Robin Aron

LÄS MER: Folkhälsomyndighetens nya råd: "Res inte med spårvagn"

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: Undvik att åka ut till skärgården

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.