Med och påverkar. Läraren Cecilia Svensson trivs på Örelundskolan i Bollebygd. Här med tredjeklassarna Dani Yonan, Linnéa Jendelin och Liesls Lindén. 
Med och påverkar. Läraren Cecilia Svensson trivs på Örelundskolan i Bollebygd. Här med tredjeklassarna Dani Yonan, Linnéa Jendelin och Liesls Lindén. 

Behörighet skapar goda cirklar

ANNONS
|

I Bollebygds kommun, mellan Göteborg och Borås, har närmare 8 av 10 heltidsanställda lärare lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en siffra som har förbättrats de senaste åren, enligt bildningschef Annelie Fischer.

– Vi har legat bra till och har till skillnad mot en del andra ökat andelen behöriga lärare. Förhoppningsvis beror det på att vi är en bra arbetsgivare, det är i alla fall vår tanke. Och vi har bra skolor med en bra fysisk miljö, säger hon.

Handplockar efter behörighet

På Örelundskolan i Olsfors jobbar ledningen medvetet med att handplocka lärare för att få ihop rätt personalkonstellationer.

– Vid rekrytering frågar vår rektor alltid oss om vilken behörighet som saknas. Man diskuterar innan anställningar om vad vi söker. Sen vill hon alltid att någon ska kolla igenom annonsen, säger Cecilia Svensson som är lärare för femteklassarna.

ANNONS

Vidare har det etablerats ett tvålärarsystem i mellanstadiet, något som bidrar till att de lärare som redan finns på skolan till stor utsträckning väljer att stanna kvar.

– Det är en trygghet att vara två. Man har ansvar för eleverna, olika kontakter och dokumentation tillsammans. Och om någon behöver lite extra stöd har man ofta varandras kompetenser och kan hjälpas åt, säger Cecilia Svensson.

En stor andel behöriga lärare skapar också goda samtal hos personalen som kan bidra till utveckling, menar hon.

– Man har ett gemensamt språk på ett annat sätt och kan diskutera saker som man tycker är självklart. Om jag undervisar i historia är det ganska bra att kunna bolla med någon som också har behörighet och fråga "hur tänker du när du tar upp det här? Vad är viktigt?"

"Vi stannar om vi trivs"

På skolan finns också en grupp lärare som har fått med sig all behörighet från äldre lärarutbildningar.

– Vi i den gamla stammen stannar kvar om vi trivs. Vi flyttar inte gärna på oss om det inte finns en anledning. Och om man skulle tycka att arbetsbelastningen skulle bli för stor blir man alltid hörd här, säger Reidun Gustavsson.

Jämfört med närliggande Borås är medellönen i Bollebygd nästan 3 000 kronor högre.

ANNONS

– Att vi ligger lite högre i lön beror också på att det måste löna sig att åka hit. Jag tror nog de är tvungna att göra så för att vi ska få personal, säger Reidun Gustavsson.

En självklar fördel med att många lärare har behörighet i det ämne de undervisar är att kvaliteten höjs, menar duon. Lärarna kan därmed också avgöra hur eleverna ligger till ur ett längre perspektiv.

– Om man ser ända upp till nian vet man vart de ska redan i ettan. Det kanske innebär att vi måste börja tidigare med vissa delar, säger Cecilia Svensson.

ANNONS