Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Croona och hans familj köar för att kunna rensa ut  saker från en lägenhet som ska renoveras.  Bild: Meli Petersson Ellafi
Ulf Croona och hans familj köar för att kunna rensa ut saker från en lägenhet som ska renoveras. Bild: Meli Petersson Ellafi

Begränsningar införs på återvinningscentralerna

Regnet stoppade inte besöken på Högsbo återvinningscentral på lördagen. Det gjorde inte heller kommunens nya restriktioner om att begränsa antalet besökare. Rensning pågår och det är uppenbart att det är mycket som ska slängas när våren är kommen.

Från och med första maj råder särskilda regler för antalet vårstädare på Göteborgs återvinningscentraler. Anledningen är svårigheterna att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande avstånd när mängder av göteborgare åker till tippen för att bli av med sina gamla grejer.

"Våren är en tid då det vanligtvis är många besökare på återvinningscentralerna. Den här våren har återvinningscentralerna fler besökare än vanligt vilket kan bero på att situationen med covid-19 gör att många har mer tid att rensa och fixa hemma," enligt ett pressmeddelande från avdelningen Kretslopp och vatten i Göteborg.

Personalen ska nu se till att det inte är för många inne på området samtidigt.

Läs mer: Barnen undrar: När får man kramas igen?

Stress och irritation

Högsbo återvinningscentral är Göteborgs mest besökta. Mitt på dagen på lördagen fylldes kön på av bilar hela tiden på. Men det har varit ännu fler på plats andra helger, säger Sofia Lundgren som är miljötekniker i Högsbo.

– Det har varit problem med att folk inte har hållit avstånden, säger hon. Vi får påminna dem, men en del är stressade och blir irriterade.

Man behöver ett särskilt återvinningskort för att kunna öppna bommen och komma in till området. Vid infarten finns också ett trafikljus som lyser rött när det inte finns plats för fler.

– Men alla respekterar inte det utan kör in trots att lyser rött, säger Sofia Lundgren.

Läs mer: Linnéterrassens vd: Stänger när de sista gästerna går

Julgran i lasten

Fredrik Utterström och hans dotter Klara kommer till Högsbo återvinningscentral med en släpkärra fullastad med allsköns prylar. Som förra årets julgran till exempel. Förutom granen finns pallkragar, korgar, dynor och en cykel med i lasten.

– Vi har äntligen vårrensat förrådet, säger Fredrik Utterström. Och nu när folk är hemma mer verkar det vara fler som passar på att städa ur.

Han har inte hört något om att kommunen infört restriktioner på återvinningscentralerna, men tycker inte det är några problem med att kunna hålla avstånden.

Rensar ut en lägenhet

Ulf Croona och hans familj kommer åkande mot infarten och får ställa sig bakom andra väntande ekipage. Familjen Croonas släpkärra är fylld med vad som ser ut att vara ett helt bohag.

– Ja, vi rensar ut en lägenhet som ska renoveras. Det här andra lasset, säger Ulf Croona och suckar lite.

Han tycker det är självklart att avstånden måste hållas och är beredd på att få stå i kö en stund. Men att det fanns restriktioner om begränsningar av antalet besökare hade han inte hört talas om.

Kommunens tips för att undvika köer

- Välj gärna en annan återvinningscentral än Högsbo om du vill slippa stå i kö. Högsbo har många besökare både på vardagar och helger.

- Om du har möjlighet gör besöket på morgonen.

- Välj helst en vardag, då är det färre besökare på återvinningscentralerna än på helgerna.

- Tänk på att hålla avstånd till andra besökare och personal under ditt besök, och stanna hemma om du är sjuk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.