Begränsad krets av troliga rånare

ANNONS
|

Rånarnas försök att skapa förvirring och slå ut polisen med hjälp av brinnande bilar, lådor med bombattrapper och utspridda fotanglar gör rånet mot tåget på postterminalen till ett av de mest spektakulära i landet. Det är också det rån som fått störst återverkningar på allmänheten i form av evakuerade lägenheter, avspärrade gator och försenad post.

Klockan 01.21 kom posttåget från Stockholm med brev från främst Stockholm och Mellansverige till postterminalen på Kruthusgatan. Tre vagnar kördes in i terminalen för att lossas.

Knappt tjugo minuter efter tågets ankomst slog rånarligan till på flera håll:

Utanför polishuset på Ernst Fontells plats körde två män upp en Saab 9000. Bilen hade stulits natten till söndagen från en parkeringsplats på Smörslottsgatan i Kallebäck. Två maskerade män lämnade bilen springandes. Kvar i den fanns en låda med en misstänkt bomb.

ANNONS

På Postterminalen hotade beväpnade och maskerade rånare personalen och beordrade dem att lägga sig ned på golvet. Enligt vittnesuppgifter uppträdde rånarna lugnt och behövde inte leta efter sitt byte. De gick fram till rätt kupé i tåget och hämtade vad de var ute efter innan de försvann med bytet som beskrivits som ett antal försändelser. Flyktbilen hittades senare brinnande i närheten av slakthuset i Gamlestaden.

Två stulna bilar ställdes upp på Kruthusgatan i riktning mot Nils Ericsonsplatsen för att blockera polisens väg mot terminalen. Bilarna antändes. Intill dem placerades en låda med en misstänkt bomb. Två andra bilar ställdes upp och antändes på samma sätt i andra änden av Kruthusgatan.

På riksväg 45 vid avfarten mot partihallarna placerades en låda och fotanglar. Fotanglar spreds på flera håll, bland annat i Tingstadstunneln.

Senare, klockan 03.00, larmades polisen om en Ford, som stulits från Arnbergsgatan i närheten av Munkebäcksmotet natten till söndagen, med en misstänkt bomblåda, på Färgaregatan intill citypolisens lokaler. På andra sidan kvarteret, på Folkungagatan, hittades en misstänkt väska med ordet "bomb". Polisens lokaler fick utrymmas liksom flera lägenheter i kvarteret.

Polisen trodde att operationen med fem brinnande bilar, bombattrapper, fotanglar och själva rånet i vart fall krävt ett tiotal medverkande.

ANNONS

Även om rånet var mer spektakulärt än tidigare går mönstret i agerandet igen i flera tidigare rån. Vid Landvetterrånet i mars 2006 lämnades en bombattrapp under flygplanet och fotanglar spreds på vägar och utbrända bilar lämnades utmed rånarnas flyktväg. Mönstret har varit detsamma vid exempelvis Hallundarånet i augusti 2005 eller vid rånet i Ekerö i september förra året.

I går eftermiddag hade polisen hämtat in tre misstänkta personer till förhör 25, 31 respektive 40 år gamla. De anhölls senare som skäligen misstänkta för medhjälp till rånet.

Kretsen av tänkbara rånare är liten. Sannolikt rör det sig inte om ett fast gäng av typen Bandidos, Asir eller Hells Angels utan om en tillfällig konstellation av människor med tidigare kriminell erfarenhet. Det visar tidigare rån. Vid exempelvis Landvetterrånet utgjordes kärnan av personer med anknytning till Bandidos. I Stavangerrånet fanns personer med anknytning till Naserligan.

Kommissarie Ola Stoltz på rikskriminalen har kartlagt de senaste årens värdetransportrån.

- Vi kartlade ungefär 600 personer med anknytning till dessa rån. Kärnan utgörs av ett par hundra personer som ingår i ett nätverk som begår brott tillsammans i olika tillfälliga konstellationer, säger han.

- Det kan ju tänkas att någon eller några av dem som är inblandade i Göteborgsrånet inte tillhör denna kärna. Men det skulle vara förvånande om inte några gör det.

ANNONS

ANNONS