Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bebis skickades hem - blindtarmen sprack

Trots feber och ont i magen skickades bebisen hem efter en kort undersökning i jourcentralens väntrum. Senare tvingades barnet opereras akut - med brusten blindtarm.

Efter en kort undersökning i väntrummet fick bebisen diagnosen urinvägsinfektion och skickades hem, skriver GT.
Senare tvingades föräldrarna söka akutvård med barnet - och då hade blindtarmen spruckit.

Det var i mars i fjol som mamman sökte vård på en jourcentral i Göteborg med sin 1,5-åring som hade ont i magen och feber.
Efter ett urinprov bedömde läkaren att det rörde sig om urinvägsinfektion och eventuell förstoppning. Inga ytterligare prover ska ha tagits.

Barnets tillstånd blev allt sämre och till slut tvingades föräldrarna söka akutvård på sjukhus. Där kunde man konstatera att blindtarmen hade spruckit och barnet fick opereras akut.
Enligt GT skyller den aktuella läkaren på stress och på att han inte ville väcka barnet som hade somnat, men uppger att han själv känt sig tveksam till diagnosen.

Händelsen är anmäld både till Inspektionen för vård och omsorg och enligt Lex Maria, av en chefsläkare på jourcentralen.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kritiserar nu läkaren och betonar att en mer noggrann undersökning och provtagning borde ha gjorts.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.