Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/9

Bebis i barnvagn försvann – hittades sju kilometer bort

En kvinna har gripits, misstänkt för inblandning i en sex månader gammal flickas försvinnande. Flickan försvann från sin mamma utanför en förskola i Hisings Kärra på tisdagen.
Det lilla barnet hittades senare vid Coop Forum i Bäckebol – över sju kilometer från platsen för försvinnandet.

Det var flickans mamma som kontaktade polisen vid 14-tiden på tisdagen. I samband med att hon skulle hämta ett barn på en förskola i Hisings Kärra ställde hon barnvagnen med sin sex månader gamla bebis i utanför.

– Hon var inne på förskolan i runt tio minuter och när hon kom tillbaka var både barnvagnen och bebisen borta, sa Peter Adlersson.

Ett intensivt sökande drogs genast igång, främst i närområdet vid förskolan, och kollektivtrafik och taxi underrättades.

En särskild händelse

Polischef i beredskap beslutade strax därefter att starta en så kallad särskild händelse. Det innebär att ytterligare resurser kunde sättas in i sökandet. Även polis från övriga delar av regionen bidrog i insatsen.

Hundpatruller, rytteriet och helikopter sattes bland annat in.

Flickan återfanns på parkeringen utanför Coop i Bäckebols köpcenter vid 16-tiden på tisdagen, och mår enligt polisen bra. Avståndet mellan förskolan och Coop är 7,3 kilometer.

– Det gick jättelugnt till. Men det var hur mycket poliser som helst på plats här, säger ett vittne till händelsen.

Rubriceras som misstänkt människorov

Vid 16.45 meddelade polisen att man gripit en kvinna i 40-årsåldern, misstänkt för människorov.

Polisen håller fortfarande på att samla iakttagelser kring händelsen. Exempelvis hur flickan och barnvagnen fraktats från förskolan till Bäckebol.

– Vi har mycket kameramaterial att gå igenom. Sedan ska vi prata med en del människor som hört av sig.

Man utesluter inte att fler personer kan vara inblandade i försvinnandet.

Enligt polisen finns det i nuläget inga indikationer på att ett familjedrama skulle ligga bakom försvinnandet.

– Vi har kontaktat barnets pappa och bland det första vi tittade på när det här kom in var om det finns någon hotbild mot någon i familjen. Vi har inte hittat något sådant, säger Peter Adlersson.

Under tisdagskvällen meddelade polisen att man inte kunnat höra den misstänkta kvinnan ännu och att ärendet nu leds av åklagare.

– Hon är synnerligen påverkad och går inte att höra ännu, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson vid region Väst, vid 21-tiden på tisdagskvällen.

Den lilla flickan och föräldrarna fördes till sjukhus i ambulans för kontroll men enligt polisen ska ingen vara fysiskt skadad. Runt klockan åtta på tisdagskvällen meddelade polisen att flickan blivit undersökt av läkare och att inga fysiska skador ska ha upptäckts. Ungefär vid samma tid avslutades den särskilda händelsen.

Förälder såg när barnet togs

GP har pratat med en förälder som också har barn på förskolan som flickan försvann ifrån. När hon själv hämtade sitt barn ska hon ha sett den nu gripna kvinnan när hon tog bebisen.

– De gick ut genom grinden och jag vände mig om och tittade eftersom vi har likadan barnvagn. Jag reagerade på att hon såg stressad ut och att jag aldrig sett henne innan, men då tyckte jag inte att det var så konstigt, berättar hon.

Den misstänkta kvinnan kunde gripas i Bäckebol.. Bild: Läsarbild
Den misstänkta kvinnan kunde gripas i Bäckebol.. Bild: Läsarbild

Kort efter hon befunnit sig på förskolan fick hon lämna sina vittnesuppgifter till polisen.

Framförallt reagerade hon på att personen körde en barnvagn där den ena sittdelen var tom.

– Du hämtar ju alltid ett barn, du går inte därifrån med bara ett barn.

Precis som mamman till barnet som försvann hade hon lämnat sin bebis i vagn utanför förskolan medan hon gick in. Hennes barn låg då tio meter från barnet som togs.

– Det är fruktansvärt. Min fem månader gamla son låg i sin likadana Bugaboovagn exakt samtidigt. Det kunde lika gärna vara han som försvann, säger hon och fortsätter:

– Man blir helt kall när man tänker på det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.