Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Helena och Tobias Pavoni väntar sitt första barn. Enligt de nya coronareglerna från Sahlgrenska kan det innebära att de får dela på sig efter förlossningen.  Bild: Privat
Helena och Tobias Pavoni väntar sitt första barn. Enligt de nya coronareglerna från Sahlgrenska kan det innebära att de får dela på sig efter förlossningen. Bild: Privat

BB stoppar partners – bara för mamma och barn

För att förhindra smittspridning stoppas nu alla partners från BB och skickas hem efter förlossning.
– Jag blev chockad och ledsen. Den lilla trygghet man hade bara försvann, säger blivande mamman Helena Pavoni.

Den 23 april väntar Göteborgsparet Helena och Tobias Pavoni sitt första barn, och håller precis som alla blivande föräldrar på och förbereder sig inför nedkomsten.

I fredags gick Sahlgrenska universitetssjukhus ut med informationen att man inför restriktioner inom förlossningsvården på grund av eventuell smittspridning av covid-19, vilket GT var först att rapportera.

Sedan dess får partners inte följa med till BB efter förlossningen utan kommer att skickas hem. Bara nyförlösta och nyfödda får vistas på BB-avdelningen.

– Jag blev väldigt ledsen och rädd. Det är tillräckligt mycket osäkerhet ändå när man ska föda för första gången. Den enda tryggheten man har är att ens partner får vara med. Tar man bort det blir det väldigt mycket otrygghet, säger Helena Pavoni, 29 år.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Bristande information

Hon tycker att Sahlgrenska universitetssjukhus tar till en onödig åtgärd, eftersom partners får vara med på förlossningen – men sedan inte tillåts på BB.

– Är partnern fullt frisk och inte visar på några symptom förstår jag inte anledningen varför han inte får stanna, säger hon.

Enligt de nya reglerna får partnern vara med på förlossningen men får inte följa med till BB för eftervård.

– Men det är ju då många upplever att de behöver stödet att återhämta sig och om man behöver duscha eller gå på toa. Och det handlar också om pappa-barn-anknytningen i det första läget. Just de dagarna känns väldigt viktiga att man får vara en familj, säger Helena Pavoni.

Hennes partner Tobias Pavoni blev också väldigt besviken.

– Det är klart att han blev ledsen. Att behöva åka hem direkt efter förlossningen förtar ju upplevelsen av att få sitt första barn. Och han går miste om att dels vara ett stöd för mig och sedan att inte få den första tiden med sitt barn, säger Helena Pavoni.

LÄS MER: Nu applåderar göteborgarna sin sjukvårdspersonal

"Man ska inte vara orolig"

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef på Östra sjukhusets förlossning, säger att det inte var lätt att besluta om de nya reglerna.

– Vi har full förståelse för att man reagerar. I vanliga fall har vi bra riktlinjer och rutiner för att värna familjen, men nu går liv och hälsa före. Det handlar om att minska smittspridningen.

Varför drar ni gränsen just mellan förlossning och BB?

– I förlossningen är du i ditt rum. På en vårdavdelning har man en annan kontaktyta med fler. Det är också viktigt med stödet under själva förlossningen. För närvarande har vi sagt att vi inte kan göra den inskränkningen.

Hon påpekar dock att det fortfarande är tryggt och säkert att föda barn hos dem.

– Man ska inte vara orolig för att komma till oss. Man ska känna sig välkommen hit. Vi har alla möjligheter att ta emot alla som ska föda på ett gott sätt även om det finns restriktioner runt omkring. Vi jobbar på som vanligt förutom det här, säger hon och berättar vidare att man vid oro alltid kan höra av sig till sin mödravårdskontakt.

Pia Pauli tror att de flesta kommer att nås av informationen via Sahlgrenskas hemsida eller sociala medier, annars har alla kontakt med en koordinator innan förlossningen.

Hur har det fungerat de första dagarna?

– Hittills har det fungerat bra. Vi har en ständig dialog i huset. Det är säkert några som har blivit besvikna såklart, men vi har också fått väldig stor förståelse kring varför vi gör det här. Det är en åtgärd som känns viktig.

Fakta: Nya coronaregler inom förlossningsvården

• Ultraljudsmottagningen – inga anhöriga

• Akutmottagningen inklusive väntrum – inga anhöriga

• BB-mottagning inklusive väntrum – endast mamma och nyfödd

• Förlossning – endast en och samma medföljare

• BB-avdelningen – endast nyförlöst och nyfödd

• Auroramottagningen inklusive väntrummet – inga anhöriga

• Informationsträffar är för tillfället inställda.

Besluten gäller tills vidare. Vid förändring uppdateras Sahlgrenskas hemsida och sociala medier.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.