Lena Hagelqvist är projektledare för satsningen.
Lena Hagelqvist är projektledare för satsningen.

"Basåret är inte frivilligt och kommer aldrig att bli frivilligt"

ANNONS
|

Lena Hagelqvist är projektledare för det kliniska basåret. Hon betonar att det inte framförts någon "kritik" till henne, däremot har hon fått "jätteintressanta" önskemål om förbättringar som kommer att genomföras till hösten. En är att nivån på föreläsningarna ska höjas.

Att Sahlgrenska inte kunnat hålla sitt löfte om att alla ska få vara på både en medicinskt inriktad och en kirurgiskt inriktad enhet beklagar hon:

- Dels planerade vi för 50 stycken sjuksköterskor och det blev 120, dels har de flesta anställts på medicinskt inriktade enheter. Det har varit ett pusslande att få ihop det här. Hundra procent är inte nöjda, men vi har försökt att tillgodose allas behov, förklarar hon.

ANNONS

Till nästa gång ska informationen bli bättre. Då ska Sahlgrenska informera de nya sjuksköterskorna att löften kanske inte kan hållas.

Lena Hagelqvist hävdar att de allra flesta sjuksköterskorna trots allt är väldigt nöjda med basåret. GP har pratat med tjugo sjuksköterskor och en stor majoritet av dem har en helt annan uppfattning.

- Jag är speciellt stolt över att vi hela tiden haft en dialog med medarbetare, chefer, personalchefer, områdesledningar och facket, säger hon.

Vid ett tillfälle ska de ha blivit hyschade när de haft frågor?

- Hyschade? Vi pratar inte så med våra medarbetare. Det är deras upplevelse och det beklagar jag. Vi har varit tvungna att avbryta något samtal vid något föreläsningstillfälle.

När GP undrar varför det kliniska basåret inte är frivilligt blir vi hänvisade till Per-Olof Blomqvist, HR-ansvarig på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Svaret blir: patientsäkerheten och för sjuksköterskornas egen skull.

Trots att sjuksköterskor sagt upp sig och andra funderar på att sluta kommer basåret att vara fortsatt obligatoriskt.

ANNONS

- Basåret är inte frivilligt och kommer aldrig att bli frivilligt.

Om en sjuksköterska inte kan eller vill slutföra basåret, får hen sparken då?

- Nej, ingen får sparken. Den sjuksköterskan måste säga upp sig.

Men då tvingar ni dem att säga upp sig?

- Ja.

Sahlgrenska hävdar att samtliga sjuksköterskor fått information om alla villkor vid anställningstillfället. En sjuksköterska säger till GP att det inte stämmer, baserat på egen erfarenhet.

Efter fullföljt basår har Sahlgrenska lovat en löneförhöjning på 1000 kronor per månad. Flera sjuksköterskor har försökt att få den utlovade löneförhöjningen inskriven i anställningsavtalen, men det har inte gått. Där står heller inget om det obligatoriska basåret.

- Nej, anställningskontrakt ska inte skrivas på det viset. Vi har skrivit det på hemsidan i stället, säger Per-Olof Blomqvist.

ANNONS

På hemsidan? Är det praxis?

- Ja, nej, alltså... praxis? Det är våra rutiner och det här är inget konstigt, så gör andra också.

Per-Olof Blomqvist tycker att kritiken är obefogad.

- Det är tråkigt att basåret får en negativ klang. Det går inte att dra slutsatser på grund av att några enskilda inte tycker att det här är bra, menar han.

Och facket håller med:

- Vårt fackförbund har krigat för att sjuksköterskorna ska få den här introduktionen, så jag kommer aldrig att säga att det här är dåligt. Om det vore en katastrof skulle jag ha haft 120 samtal och det har jag inte haft, säger Elisabeth Flygare, vårdförbundets kontaktperson för basåret.

Slutligen vill Sahlgrenska lyfta fram att deras medarbetare har all rätt att prata med medier och att ingen behöver vara rädd för repressalier.

Hör av dig till GP!

ANNONS

GP granskar SU:s nya utbildningsatsning för nyexaminerade sjuksköterskor. Hör av dig med tips till reportern Jesper Gunnarsson. Han nås på jesper.gunnarsson@stampen.com eller på telefon 0733 69 65 53

ANNONS