Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Veckans höjdpunkt räddad.

Barnsjukhusets biomys räddat

Från besvikelse till sprudlande glädje. Barnen på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus kan fortsätta ha sitt biomys varannan vecka. En donerad filmprojektor har nu ersatt den stulna. På fredagen var det dags igen för film och popcorn.

GP:s artikel i onsdags om att tolvåriga Eddie och de andra barnen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus var ledsna över att någon stulit barnsjukhuset projektor engagerade många som ville hjälpa till.

Stölden innebar att barnens fredagsmys varannan vecka med film och popcorn var hotat. En höjdpunkt som alla ser fram, även syskon och familjemedlemmar till de inlagda barnen. Eddie uttryckte sin besvikelse så här: "Jag tycker det är jätteelakt att stjäla från sjukhuset. Det förstör för alla som är här".

- Telefonen har gått varm och mejlen strömmat in efter att GP skrev om stölden. Vi är otroligt glada över att många människor velat skänka projektorer eller pengar så att barnen kan få fortsätta med biostunderna, säger enhetschef Sofia Månsson, på barnsjukhusets Lekterapi & bibliotek.

Sofia Månsson uppskattar att 100-talet människor och företag hört av sig till lekterapin och Insamlingsstiftelsen till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Till GP har också ett 50-tal ringt eller mejlat och velat göra en insats.

- Självklart vill jag göra det. Jag har själv ett barn som legat inne på sjukhuset och vet vad biomyset betyder för barnen, berättade en förälder.

Men det var en annan person som redan i torsdags hade kontaktat barnsjukhuset och Insamlingsstiftelsen och erbjudit att installera en ny projektor. Och så blev det.

På fredagsförmiddagen klistrade lekterapin upp nya lappar med glädjebeskedet att fredagsmyset kunde genomföras som vanligt. På väggen satt den nya projektorn.

Vid 14-tiden var allt som det brukar vara - bio med kungliga popcorn. GP träffade Emil, lillasyster Selma och mamma Johanna en kortstund innan filmen startade. Eddie glädje gick inte att ta miste på.

- Det är kul att folk är så snälla, sa han.

Tomas Gedda är Fundraising Manager på Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias Barnsjukhus. I förra artikeln lovade han att Insamlingsstiftelsen skulle samla in pengar igen till en ny projektor. Nu behövs det ingen extrainsats eftersom det en snabbare lösning än någon vågat hoppas på.

- Jag är överväldigad av den enorma responsen. Det är underbart att det finns sådan värme i samhället, säger Tomas Gedda.

Lekterapin kan också sätta efterlängtad plan i verket – arrangera bio varje fredag för barnen.

Bild: Bild: Julia Back Jonsson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.