Barnsjukhus ställer in operationer

ANNONS
|

Februari - mars, då influensa- och RS-virus grasserar, innebär ofta extra påfrestningar för sjukvården.

- Det är inte bara fler barn som blir sjuka. Också personal drabbas av sjukdom eller behöver vara hemma för vård av sjukt barn, säger Eira Stokland, verksamhetschef för anestesi, operation och intensivvård på barnsjukhuset.

- Vi har ett läge med många sjuka patienter och har därför tvingats göra omprioriteringar. De mest akut sjuka barnen måste komma först.

Representanter för alla de olika medicinska specialiteterna på sjukhuset träffas och gör prioriteringarna gemensamt.

- Det kan bli fråga om att mindre akut sjuka barn som ligger inne kan få vänta några extra dagar på operation. I ett fall har vi skickat barnet vidare till Lund för operation, säger Eira Stokland.

ANNONS

- Det handlar om högkompetent verksamhet och även om vi försöker planera för topparna under året kan det bli tungt för personalen att klara alla operationer på planerad tid.

Några exempel på operationer som riskerar att flyttas kan hon inte ge.

- Vi prioriterar hela tiden efter hur akut sjuk patienten är. Och vi fattar inga beslut som kan orsaka medicinska risker, säger hon.

Även om det är högt tryck och fullt på barnsjukhuset just nu är det inget barn som blir avvisat. Det är Eira Stokland angelägen att poängtera.

- Alla som får operationen flyttad får tydliga besked och alla är välkomna hit.

ANNONS