Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Barnmorskan: "Inte konstigt att man känner press"

Sahlgrenskas nya regler om tidig hemgång efter förlossning väcker ilska i sociala medier. Barnmorskan Marianne Weichselbraun förstår oron, samtidigt som hon välkomnar systemet.

GP har tidigare berättat att Sahlgrenska sedan den sista januari uppmanar mammor att gå hem så tidigt som sex timmar efter förlossningen. Och i sociala medier haglade arga kommentarer. "Så otroligt hjärtlös har vi fått det i Sverige. Det är skamligt mot nyblivna föräldrar" skriver en. ”Detta är förnedrande. Det kan vara tillräckligt traumatiskt för en kvinna att föda barn! Man ska inte behöva dra sig för att få barn för att man inte känner sig trygg med vården” skriver en annan.

LÄS MER: Alejandrina skickades hem utmattad efter förlossningen

Marianne Weichselbraun jobbar som barnmorska vid Sahlgrenskas förlossningsenhet vid Östra sjukhuset, och är vice ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet. Hon tycker att tidig hemgång är ett bra alternativ.

– Det är viktigt att familjerna själva får vara med och bestämma, säger hon.

Men hon kan samtidigt förstå att det skapar en stress och oro hos mammorna när de under graviditeten får höra att de ska gå hem efter sex timmar.

– Det är olyckligt. Det är inte konstigt att man känner press om man förväntas kunna gå hem tidigt. Men det är fortfarande ett fritt val, det handlar om att vi erbjuder tidig hemgång, säger hon.

LÄS ÄVEN: Kanske klarar vi sjukhusvistelsen på mindre än en arbetsdag

Men ska vi verkligen sträva efter tidig hemgång, är det inte viktigare att säkerställa att mamman mår bra – även om det tar längre tid?

– Vi vet att många som går hem tidigt är nöjda med det, och mår bra av att vara i sin hemmiljö. Men samtidigt är det svårt att säga vad som händer några timmar efter att en mamma har valt att gå hem tidigare. Då kanske hon känner annorlunda och hade velat stanna, säger hon.

Marianne Weichselbraun framhåller att alla som lämnar BB får möjlighet till telefonkontakt om de vill höra av sig.

I dagens artikel berättade GP att Hallands sjukhus Halmstad också jobbar för tidig hemgång. Detta stämmer inte – de erbjuder, men jobbar inte aktivt för det. Medelvårdtiden där på BB är i snitt två dagar, och omföderskor går i regel hem lite tidigare. 20 procent av föderskorna kommer från andra regioner – många av dem från Göteborg. Det ser Maud Ankardal, verksamhetschef på kvinnokliniken, inte som ett problem.

– Vi är bara glada att de väljer att komma hit och föda. De ryms inom vår kapacitet, så länge det inte kommer många fler, säger hon.

Mammor skrev även i sociala medier att de väljer hellre att föda på Hallands sjukhus Varberg i stället för i Göteborg – efter de nya reglerna. Men Maud Ankardal förklarar att Sahlgrenskas nya regler inte har gjort att fler väljer att föda i Halland, det har sett ut så sedan en längre tid.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.