Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Youtubern Melinda Zdraveski har återkommande inslag under vinjetten "Löser era problem". I en av de videorna gav hon ett råd som den utsatta flickan tog fasta på. (Flickan på bilden har inget med artikeln att göra.) Bild: Janerik Henriksson, Privat

Barnmisshandlare dömda med hjälp av influencer från Bergsjön

En ung flicka misshandlades av sina föräldrar i flera år. När hon till sist vågade anmäla var en detaljerad dagbok över slagen en viktig del av bevisningen, berättar Aftonbladet. Rådet att föra dagbok hämtade flickan från Youtubern Melinda Zdraveski från Bergsjön.
– Det känns bra att mina videos inte bara är underhållning utan faktiskt ger något positivt till folk där ute också, säger hon.

I ett reportage som publicerades under onsdagsmorgonen berättar Aftonbladet om den nu 11-åriga flickans på många vis tragiska vardag. När pappan inte slår henne låtsas han att hon inte finns, hotar och hånar. Även mamman slår henne, exempelvis en gång när hon tycker att flickan skär gurka i för stora bitar.

När hon var nio år tog flickan mod till sig och berättade om sina hemförhållanden för skolsköterskan och skolkuratorn. Enligt Aftonbladet hade hon då insett att hennes föräldrars beteende var fel.

I polisutredningen som följde berättade flickan att hon hade en dagbok som hon kallade för Glittersilverboken. I den antecknade hon vad hon utsatts för samt datum och klockslag. Boken kom att bli en viktig del av bevisningen mot föräldrarna.

21-åring från Bergsjön

Idén till dagboken fick flickan efter att ha sett ett av Youtubeprofilen Melinda J:s "löser dina problem"-inslag, där tittare skickar in frågor som hon hjälper dem med. Melinda J heter egentligen Melinda Zdraveski, är 21 år gammal och bor i Bergsjön. Exakt vilken video flickan fått råden ifrån minns hon inte.

LÄS MER: Hon har tiotusentals följare – löser tittarnas problem

– Många kontaktar mig angående att de har blivit misshandlade. Jag vet att jag nämnt detta då men inte i vilken video, säger hon.

– Det är bra att ha allt nedskrivet svart på vitt, så man inte glömmer bort eller blandar ihop vad som hänt. På så vis behöver man inte lägga allt på minnet. Dessutom blir det mer trovärdigt, som ett slags bevis.

Den misshandlade flickans föräldrar har nu dömts, mot sitt nekande, för misshandel. Pappan dömdes även för grov fridskränkning. Utöver skolpersonal vittnade andra barn på flickans skola om att de sett blåmärken på henne, skriver Aftonbladet. Även kompisars föräldrar hade slagit larm.

Dagboken var enligt tingsrätten "en viktig del av bevisningen" eftersom den stöder flickans historia.

LÄS MER: Så funkar det att jobba som digital makthavare

Blev chockad

När Aftonbladet kontaktade Youtubern Melinda Zdraveski blev hon chockad. De berättade vad som hänt.

– Man tror inte att man faktiskt påverkar folk och att de lyssnar på vad man säger.

– Det känns bra att mina videos inte bara är underhållning utan faktiskt ger något positivt till folk där ute också, säger hon.

Är du inte orolig över att ge fel sorts råd?

– Nej, jag har inte reflekterat över det. Jag ger råd men tittarna får välja själva om de vill lyssna. Jag vill också motivera tittarna att lämna tips och råd i kommentarsfältet.

Melinda Zdraveski har själv aldrig behövt använda sig av dagsboksrådet, som ursprungligen kommer från hennes mamma.

– Jag brukar prata med henne när jag behöver hjälp och fick även detta tips från henne.

Nu kommer Melinda fokusera mer på "löser dina problem"-inslag, gärna med ett budskap om att hjälpa varandra, eftersom hon sett att det kan få positiva konsekvenser.

– Man måste våga prata, inte stänga inne sig utan be om hjälp. Det kanske finns någon där ute som vill lyssna på problemen man har.

LÄS MER: Här är råden för att lyckas som influencer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.