Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Boris Zacharow vid Mariestads sjukhus.

Barnläkare utvisas till Irak

Han är läkare inom ett område med stort behov av hans kompetens. Nu ska han utvisas till Irak, ett land han lämnade som femåring. Han kan inte språket och hör dessutom till en förföljd kristen grupp.

Barnläkaren Boris Zacharov sitter i sitt arbetsrum på barn- och ungdomscentrum i Mariestads sjukhus. Han har stoppat in USB-minnet i datorn, det som är fyllt med hans livshistoria de senaste fyra åren: asylansökan, utredningar, brev, inlagor, domar med avslag, överklagningar, kopior på identitetshandlingar.

Där finns också ett beslut om verkställighet av utvisning onsdag natt klockan 02.00. Då ska han tillsammans med ett 30-tal andra irakier flygas till Bagdad. Där har han inte varit i på 27 år. Han kan inte språket, däremot talar han bra svenska.

– Det fattas bra barnneurologer i hela regionen. Han är eftertraktad och skulle få jobb direkt, säger hans chef Magnus Landgren, chefsläkare i Västra Götaland för barnhabilitering och hälsa.

Sverige behöver honom men i stället för en anställning ska han skickas till ett främmande land. Hur hänger detta ihop?

Boris Zacharovs föddes 1979 i Bagdad. När han var fem år, mitt under Irak-Iran-kriget, skickade hans pappa honom till vänner i Donetsk i dåvarande Sovjetunionen. De var kristna assyrier och tanken var att hela familjen skulle komma efter.

Så blev det inte. Boris blev ensam i Ukraina och tillbringade sin uppväxt hos den nya familjen. Han utbildade sig till läkare och arbetade på statliga kliniken nummer 5.

Men Boris fick problem eftersom han inte hade något pass. Lösningen blev att åka till Sverige där han hört att många kristna irakier fått stanna.

Han kom till Göteborg i januari 2008 och sökte asyl. Det dröjde till den 1 december innan Migrationsverket höll förhör med honom. Och redan fem dagar senare kom det första avslaget.

– Det kändes som de bestämt sig från början, säger Boris. Jag var inte välkommen till Sverige. De stavade inte ens mitt namn rätt. Avslaget baserade sig på en rad missförstånd som sedan inte gått att rätta till.

Han hamnade så småningom i Mariestad och bestämde sig för att lära sig språket. Gick språkkurs, hjälpte judoklubben i Skövde och fotbollsklubben FK Mariestad. Så lärde han sig svenska.

När Boris Zacharov kom med sitt cv till sjukhuset för att söka praktik kontrollerade Magnus Landgren noggrant alla uppgifter och kom fram till att Boris kunde göra stor nytta för sjukhuset.

– Hans cv var bättre ordnat än andra flyktingläkare som sökt jobb hos oss, säger han. I år går två i pension på barnkliniken och det blir bara jag kvar.

När Magnus Landgren dessutom fick höra historien om Boris liv fann han också mänskliga skäl att engagera sig i hans fall. Eftersom asylprocessen var avslagen försökte de med arbetslinjen i stället.

Men för att kunna ge Boris erbjudande om jobb måste han först ha uppehållstillstånd och då krävs ett pass. Irakiska ambassaden erkänner medborgarskapet men vägrar utfärda pass.

– Vi kommer ingenvart, säger Magnus Landgren. Jag har gått igenom alla domar. De bygger på illvilligt missförstånd. Man får en känsla att hela processen bara är en formalitet. Det är ett moment 22. Förnuftsvidrigt och hjärtlöst. Vi skulle kunna anställa honom i morgon.

Ett svagt hopp har ändå tillfälligt tänts. Dels ett besked om att hans fall öppnats igen, dels att planet som skulle lyfta med ett 30-tal irakier på onsdag natt ställts in.

När vi skiljs utanför sjukhusentrén i Mariestad säger Boris Zacharov:

– Du vet, Irak är inget alternativ för mig.

Bild: Bild: JOHAN FRÄMST
Bild: Bild: JOHAN FRÄMST

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.