Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Barnfamiljen ännu bostadslös

Den hemlösa sjubarnsfamiljen i Bergsjön, som GP berättade om för ett par veckor sedan, saknar fortfarande bostad. De tränger ihop sig i en liten etta.
Vardagskväll i Bergsjön. Värmen i den lilla enrummaren är tryckande, fönstret har immat igen. Åtta personer lever på några kvadratmeter. Madrasser ligger uppradade längs väggarna.
Sju barn, alla under elva år. De är trötta och bråkar. En av sönerna springer runt, faller, börjar gråta. Barnen berättar att de blir retade i skolan.
- De retas: "haha, ni är hemlösa", säger en av sönerna.
Familjen blev hemlös i januari, efter att ha hyrt en andrahandslägenhet i ett halvår. Mamman Farheiya Muhammed hade sagt upp den trea de hade bott i tidigare, i tron att andrahandskontraktet skulle komma att förlängas.

Rekommenderar vandrarhem
Nu får de hjälp av socialen i Bergsjön, som enligt socialtjänstlagen ansvarar för boendefrågan i situationer som denna. Men som GP tidigare berättat är bristen på bostäder för stora barnfamiljer i Göteborg total. På fastighetskontoret i Göteborgs stad, dit socialtjänsterna kan remittera hemlösa för hjälp med boende, köar minst tio barnfamiljer med fler än fem barn.
Familjens boendesekreterare i Bergsjön, Karin Petersson, rekommenderar som tidigare ett vandrarhem. Familjen söker även lägenhet via Boplats, men varje fyra som blir ledig har flera tusen sökande. På längre sikt letar socialtjänsten efter alternativa lösningar, säger Karin Petersson. En remiss kommer också att skickas till Fastighetskontoret.
- Men barnen går i skolan i den här stadsdelen, säger mamman Farheiya Muhammed. Jag bor hellre så här i ettan än flyttar till ett vandrarhem i en annan stadsdel. Jag ser ingen framtid för oss.
En av döttrarna berättar att hon inte orkar med allt oljud i trängseln.
- Man kan inte sova här inne och mamma och jag har jätteont i huvudet, säger hon.
- Vi måste leva gömda, säger Farheiya Muhammed. Vi vill inte utsätta personen vi lånar lägenheten av för problem med hyresvärden. Det är svårt för mig att gå och handla mat.

Inget unikt fall
GP talar med kommunalrådet Ann Lundgren (s), bland annat ansvarig för integrationsfrågor i Göteborgs kommunstyrelse. Hon förstår att situationen för familjen är desperat och säger samtidigt att deras fall inte är unikt. Ann Lundgren erbjuds av GP att träffa familjen Muhammed för att se hur de lever, men avböjer och menar att Bergsjöns socialtjänst bär det yttersta ansvaret.

Vad säger du om situationen för familjen?
- Den är helt horribel. Jag har mycket svårt att se att jag själv skulle kunna bo så. Jag fattar att den är fullständigt ohållbar. Det vi kan göra är att bygga så mycket som bara är möjligt.

Vad ska familjen göra så länge då?
- Vill man bo där får man hålla sig till tåls tills man får en lägenhet. Det är fullt. Man får bo någon annanstans. Men nu är mamman ganska tagen, det förstår jag. Det här är ett jättestort problem. Vi har ungefär 70 familjer bara i Lärjedalen som har fler än tio barn. Jag påtalar behovet av stora lägenheter och har gjort det i flera års tid, säger Ann Lundgren.

Vad gör ni ledande politiker åt problemet?
- Det här är svårt med tanke på att vi inte har tillräckligt många bostäder jämfört med hur många som vill bo i Göteborg. Det viktiga är att bygga mer och billigare och blandat, säger Ann Lundgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.