Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Barnfamilj hotas av vräkt hyresgäst – vågar inte bo i nya lägenheten

Efter fem års kötid fick Khansa och hennes familj i somras ett efterlängtat förstahandskontrakt i Kortedala. Men efter att ha fått hotfulla brev från den tidigare hyresgästen vågar de inte längre sova i sitt nya hem.
– Han skrev att jag måste lämna lägenheten inom en vecka. Annars kommer jag att "sluta skratta", säger hon.

I somras fick Khansa och hennes familj tillgång till sin nya lägenhet i Kortedala. Efter en utdragen flytt kom inte deras namn upp på brevlådan förrän i september. Men sedan dess har de inte sovit i lägenheten mer än två nätter.

I början av september hittade Khansa nämligen en obehaglig hälsning från den tidigare hyresgästen i postfacket.

– Han skrev att jag måste lämna lägenheten inom en vecka. Annars kommer jag att "sluta skratta". Han verkar fortfarande tro att det är hans lägenhet. Jag blev jätterädd och kontaktade både polisen och Poseidon. Jag har ett barn som är 2,5 år gammal som jag inte vill ska hända något. Men jag får ingen hjälp, säger hon.

Anledningen till att det kommunala bostadsbolaget Poseidon kunde erbjuda snabb inflyttning för familjen var att den tidigare hyresgästen hade blivit vräkt. Via grannar har Khansa fått höra att mannen har haft missbruksproblematik och ska ha hotat och skapat problem för flera andra i huset.

LÄS MER: Kommunala bostadsbolaget förbjuder rökning

Kuslig signatur på breven

Efter en vecka fick hon ett nytt brev där det stod att "hon ska vara rädd för honom och måste vara försiktig". Precis som det första brevet hade han signerat den med "the crazy man from the grave" – den galne mannen från graven.

– Jag har inte vågat vara i lägenheten ensam sedan dess. Nu bor jag hos min mamma och pappa. Men jag kommer hit ibland ändå. Jag kan inte vara hos min familj hela tiden.

Efter det har han inte skrivit något mer, berättar hon.

– Men jag har hört att han har varit här i porten. Jag vet inte exakt hur han ser ut, så varje gång jag går in eller ut kollar jag runt mig. Jag drömmer mardrömmar om att han kommer.

Hon har anmält breven till polisen, men de har inte gått vidare med någon förundersökning då de anser att brotten inte går att utreda. Nu har familjen hamnat i en typ av moment 22 – polisen kommer inte förrän mannen gör något mer konkret, vilket är just vad familjen vill skydda sig emot.

– Det verkar inte finnas någon lösning för mitt problem. Polisen säger att vi ska ringa 112 om han kommer. De säger att de inte kan skicka någon att vakta här. Men jag kan inte bara vänta på det. Jag vill absolut inte att mitt barn ska vara i den här situationen.

Hon säger att hon aldrig skulle ha skrivit på kontraktet om hon vetat om turerna kring den tidigare hyresgästen. Förgäves har hon också försökt få hjälp med en ersättningslägenhet från Poseidon.

LÄS MER: Bajsade och kissade i kvinnans källare: "Det låter som jag är ett svin men de drev mig till det"

Poseidon: "En polissak"

Poseidon vill inte gå in i detalj på varför den tidigare hyresgästen avhystes. Johannes Wallgren, distriktschef, skriver i ett mejl till GP att de inte brukar informera nya hyresgäster om vem som bott i lägenheten tidigare.

– Men vi ser självklart allvarligt på det som har inträffat. Våra hyresgäster ska känna sig trygga i sina hem och vi har kopplat in Störningsjouren i ärendet. Det här är i grunden en polissak, som ska anmälas till polisen. Vi löser inte problemet långsiktigt genom att flytta den nuvarande hyresgästen till en annan bostad.

Vad krävs för att hon ska få en annan lägenhet genom er?

– Vi ger förturer till andra lägenheter i ytterst få fall. I de fall vi gör det vill vi som regel att det finns en bedömning från polisen om att de anser att hyresgästen bör flytta av säkerhetsskäl. I det här fallet har vi inte fått den bedömningen från polisen till oss.

Den enda aktör som familjen anser har hjälpt dem på ett konkret sätt är Boplats. Efter att Khansa visade upp sina polisanmälningar har de gett tillbaka alla hennes ködagar.

Vad händer nu?

– Jag söker andra lägenheter. Men har inte hittat några lämpliga. Det kommer in lägenheter utan hiss, men eftersom jag har funktionshinder går det inte för mig. Jag måste söka något som passar mig, säger Khansa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.