Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Komposten i barnens trädgård var på fredagen helt länsad på alla sina pumpor.  Bild: Botaniska trädgården
Komposten i barnens trädgård var på fredagen helt länsad på alla sina pumpor. Bild: Botaniska trädgården

Barnens skolträdgård i Botaniska plundrad

I våras fick flera förskoleklasser i Göteborg så sina egna grönsaker i en trädgård i Botaniska trädgården. Pumpor, potatis och morötter är några av de grönsaker som barnen såg fram emot att få skörda. Men veckan innan det var dags för skörd har trädgården plundrats.

I barnens skolträdgård i Botaniska trädgården får skolklasser bland annat plantera purjolök, morötter, potatis och krasse i varsin pallkrage. I en kompost intill växer även mängder av pumpor.

Eleverna kommer till Botaniska två gånger på våren och två gånger i samband med skörd och ”höstar”.

– Det är klasser från två lågstadieskolor och en särskola. Nu senast har vi haft två grupper med elever som sitter i rullstol med särskilda utmaningar där man får pyssla lite extra för att få det att fungera. Barnen tycker att det är jättespännande att de själva har sått, skött och skördat något själva, säger Kennert Danielsson som är trädgårdslärare på Botaniska trädgården.

LÄS MER: Botaniskas växthus ska rivas – för modernt mångmiljonbygge

Men veckan innan skörd stod det klart att någon plundrat trädgården och stulit mycket av det som var ätbart.

– Man blir ju arg, speciellt när det sitter en skylt där det tydligt framgår att det här är något som vi odlar med och för barn. Ingen annan ska ha deras skörd, säger Kennert Danielsson och fortsätter:

– Rädisor och pumpor kostar ungefär 10 kronor per kilo. Lyckan som barnen känner när de själva får dra upp något som de själva har sått och fått se växa, det kan vi inte ersätta. Det är en besvikelse för såväl barn som vuxna när ett sådant här projekt inte lyckas för att människor saboterar.

LÄS MER: Blommorna i Botaniska du inte får missa

Inte första gången trädgården plundrats

Och det är inte första gången som barnens skolträdgård plundras.

– Reda förra året hade vi problem. Då var det främst morötter som försvann. Jag trodde först att det var rådjur som tagit dem, men sedan hittade jag en påse med morötter och blast som de här personerna måste ha glömt. Då förstod jag att det knappast rörde sig om rådjur.

Kommer barnens skolträdgård finns kvar till våren?

– Vi diskuterar hur vi ska fortsätta. Jag ser dagligen att det kommer vuxna och läser och intresserar sig. Men som det ser ut nu får vi kanske sätta stängsel runt, hägna in och stänga för andra besökare. Vi vill egentligen inte ha det krångligt för eleverna, men vi har inte samma grad av stöld i koloniträdgården och där är det säkrat med höga plastnät. Vi får helt enkelt tänka om.

Hur tror du att barnen kommer att reagera?

– Vi försöker att inte framtona det, men i de fall det är uppenbart att någon tagit grönsakerna får man ju fundera kring varför man tror att de gjorde så? Oftast kommer barnen fram till att det kan finnas många skäl. Kanske var det någon som är så fattig att det inte hade råd att köpa själv? Då blir man lite rörd, det är fint att de har känsla för empati och medkänsla.

LÄS MER: Här är knarkgömmorna – på kyrkogård och i Botaniska trädgården

Väcker starka reaktioner

På söndagen la sålunda Botaniska trädgården upp ett inlägg på sin Facebooksida:

"Vi vill sprida glädje och skönhet på denna sidan men när alla pumpor stulits i barnens skolträdgård tillsammans med alla morötter, purjolökar etc som barnen så länge väntat på att få skörda då vill man bara gråta. Skäms på er som gjort det!"

Inlägget väckte genaste starka reaktioner. På två timmar hade drygt 400 personer reagerat och i kommentarsfältet syntes ett tydligt missnöje.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.