Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Barnens mosaikkonst livar upp Kungstorget

I flera år har grundskoleelever i Göteborg mötts över stadsdelsgränserna och skapat mosaikkonst tillsammans. Resultatet pryder nu muren runt Kungstorget, och invigdes på tisdagen.

För fem år sedan satt Göteborgs kulturkalas ansvariga ner och funderade på hur man kunde utveckla sitt arbete med att skapa fler mänskliga möten. Man landade i att låta barn från olika stadsdelar skapa konst av mosaik under ledning av Mosaikfabriken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan dess har 4 000 grundskoleelever träffats och skapat tillsammans. Slutresultatet sattes upp tidigare under året, och den grå muren runt Kungstorget sprudlar nu av färg.

– De har fått sätta sina egna avtryck på den här muren i hjärtat av Göteborg, sa Tasso Stafilidis, verksamhetschef för Göteborgs kulturkalas under invigningen på tisdagen.

"Vi behöver fler färger"

Barnens verk sitter sida vid sida med större verk föreställande Göteborgska platser och personligheter, skapade av Mosaikfabrikens konstnärlige ledare Saber Rezgar Alipanha, som hjälpt barnen med deras konst.

Han berättade att han ville göra något för sin hemstad.

– Göteborg var fattigt på konst på gatorna. Vi behöver fler färger, sa han under invigningen. Om några år tror jag att vi har mycket mosaik i vår stad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.