Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Barnen stortrivs på rullande förskola

Merkurius mobila förskola har hela Göteborg som skolgård. Varje dag tar den specialdesignade bussen sikte mot nästa utomhusaktivitet. – Roligast var det när vi åkte och badade, säger Elena Rubi Vitanova, fem år.

Energinivån är på topp efter den sista tuggan på frukostmackan. Nu är det bara ytterkläderna som ska på – sedan är alla barnen redo att hoppa på bussen.

Efter viss turbulens i tamburen står alla barnen uppradade, hand i hand, ute på skolgården. 

– Alla barnen är ni klara, skanderar Delia Nicola, samtidigt som gruppen tågar iväg mot bussparkeringen. 

– Jajamensan, fattas bara, svarar hennes tolv förskolekamrater. 

Barnen på Merkuriusgatans förskola i Bergsjön är uppdelade i två grupper: grodan och trollsländan. Några dagar i veckan åker grodan iväg med bussen medan trollsländan stannar kvar på förskolan. Sedan är det trollsländans tur att åka iväg. 

Utflyktsmålen har bland annat varit Slottsskogen, Askimsbadet, olika museer och Kättilsröds 4H-gård utanför Tuve.

Men den här dagen går bussen till Heden, berättar pedagogen Hanna Hedin.

– Vi ska arrangera lite aktiviteter som gynnar både hälsa och motorik. Vi har även just nu temat känslor, där vi pratar om hur det känns när man till exempel är glad, säger hon. 
 

Bussen innehåller både kök och vilohörna 

Bussen har varit en del av Merkurius förskola i drygt två år. Förutom sittplatser rymmer bussen köksavdelning, vilohörna, barnböcker, toalett, tv och en arsenal av pysselmaterial. 


– Vi åker inte längre än 30 minuter varje gång. Barnen känner sig lite rastlösa om de skulle vara fastspända för länge. Det viktigast är inte bussresan, utan platsen som vi åker till, säger Susanne Håkansson, pedagog och busschaufför.  

Förskolan tar fasta på det upplevelsebaserade lärandet, där barnen tillåts besöka platser de aldrig varit på, berättar Susanne Håkansson.

– De som växer upp här får inte alltid komma iväg så långt av olika skäl, främst på grund av bristande ekonomi. Vissa av familjerna har ingen bil. När vi åkte till Askimsbadet var det första gången som vissa badade i saltvatten, säger hon. 

Vid parkeringen tilldelas varje barn en plats på bussen. När samtliga är fastspända börjar den rulla ut från Bergsjön.

Lamya Mohammed är fyra år och har under natten tappat sin första tand. Hon berättar att det oftast är roligt att åka ut med bussen, men att hon ibland vill stanna kvar på förskolan.

– Jag tycker om att cykla med mina kompisar. Det kan jag inte göra när vi är ute med bussen, säger hon.

Väl framme på Heden samlas alla barnen i mittcirkeln på en av konstgräsplanerna. Dagens första utomhusaktivitet är "Följa John", där barnen turas om att instruerar varandra i olika fysiska rörelser.

Ett långt led tar följe på Delia Nicola när hon, med höga knän, joggar runt mittcirkeln.

– Det roligaste är att vi får leka på nya platser, säger Delia Nicola. 
 

Ursprungsidén kommer från Malmö 

Förutom Merkurius driver Timmeråsens förskola i Lerum en liknande verksamhet. Den ursprungliga idén kommer dock från Malmö. För några år sedan tvingade Malmös lokalbrist flera skolor att förlägga delar av verksamheten på hjul.

Men enligt pedagogen Maria Robles hade Merkurius i motsats till Malmö flera lediga förskoleplatser när projektet drog igång. 

– De barn som börjar på vår förskola har valt det själva och deras föräldrar älskar bussen. Det är en sak att läsa om en ko eller en gris i en lärobok, men det är en helt annan sak att besöka en riktig bondgård, säger hon.

Om fyra år kommer Merkurius få en ny förskolebyggnad. Enligt Maria Robles innebär detta inte slutet för det mobila klassrummet.

– Bussen kommer få en helt egen del i den nya fastigheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.